de inspecteur
Aloë Vera-drinkgel: wondermiddel?
vr 19 apr. - 6:00
Nog niet echt onderzocht
Professor Kristiaan Demeyer, specialist voedingssupplementen aan de VUB, zegt dat er naar de inwendige effecten van Aloë Vera nog geen klinische studies gevoerd zijn op de mens.
Dierenproeven wijzen echter uit op dat Aloë ook voor de epitheelcellen in de darmen een positief effect heeft.
Volgens hem wordt dan ook aangenomen dat de plant inwendig hetzelfde effect zal hebben als uitwendig:
- De gel van de plant werkt verzachtend voor de huid
- De stoffen in de gel remmen ontstekingen (lichtjes) af
- Wonden kunnen sneller genezen wanneer ze met de gel behandeld worden.
De 2 soorten Aloë die klassiek toegepast worden in de medische wereld zijn Aloë Vera en Aloë Ferox. Er bestaan echter nog heel wat andere Aloë-variëteiten waarvan de effecten minder of helemaal niet in kaart zijn gebracht. Het is niet duidelijk of die dezelfde werking hebben.
een doorsnede van de Aloëplant
Latex
Niet alle bestanddelen van een Aloëplant zijn echter even heilzaam, waarschuwt professor Demeyer.
Alle positieve eigenschappen hierboven zijn alleen toe te schrijven aan de gel die binnenin de plant zit.
Net onder het bladoppervlak zit er echter ook nog een laag latex, en die is te mijden. Die kan namelijk irritatie veroorzaken.
Het is dus belangrijk dat de 2 plantensappen tijdens de verwerking niet met elkaar vermengd raken.
Is dat dan de oorzaak van Anns krampen? De producent van haar drink-gel werkt naar eigen zeggen met ‘pure bladgel’ en produceert op een ‘bijzonder zuivere’ manier. Als dat klopt moeten haar problemen dus een andere oorzaak hebben.
Goed voor elk?
“Er zijn altijd mensen die anders reageren op bepaalde stoffen”, zegt professor Demeyer. “Dat kan ook hier het geval zijn.”
Als je last ondervindt, zet dan het gebruik van het middel stop. Dat heeft Ann intussen ook gedaan en de klachten zijn verdwenen.
“Dat wil daarom niet zeggen dat het voor anderen geen positieve effecten kan hebben”, zegt de professor. “Als de producent de gel niet vermengt met latex, verwachten we in theorie geen problemen.”
Waarop letten?
Ook al is het nog niet wetenschappelijk bewezen, er wordt aangenomen dat een drink-gel met Aloë verzachtend kan werken voor je spijsvertering.
Professor Demeyer geeft wel de raad om op een aantal zaken te letten:
- Zoek op de verpakking naar de specifieke naam Aloë Vera of Aloë Ferox.
- Zoek ook specifiek naar de benaming ‘gel’, de binnenkant van de plant dus.
- De gel moet ook één van de belangrijkste bestanddelen zijn van de drink. Hij moet dus vooraan staan in de ingrediëntenlijst (het liefst op de eerste plaats).
Vooral op dat laatste vlak is er nogal wat verschil tussen de merken. In de apotheek kun je flessen kopen met meer dan 99% aloë-gel. In de supermarkt vind je drinks waar amper 5% in zit.