Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Als de post niet op post is

do 11 okt. - 6:30

“Is het mijn recht om post te krijgen?” vraagt Carine zich af. Ze werkt voor een immobiliënkantoor in Dilbeek, en een tijd geleden kreeg ze daar dagen na elkaar geen brieven of andere poststukken. Kn
bpost

“Is het mijn recht om post te krijgen?” vraagt Carine zich af. Ze werkt voor een immobiliënkantoor in Dilbeek, en een tijd geleden kreeg ze daar dagen na elkaar geen brieven of andere poststukken. Knap vervelend, want ze verwachtte belangrijke documenten van de bank...

De problemen bleken veroorzaakt door een postbode met gebrek aan arbeidsethos, die bovendien zelf ontslag nam en niet meteen kon vervangen worden. Kan gebeuren, maar dat betekende wel plots minder mankracht bij bpost in Dilbeek, en ze hebben het daar sowieso al moeilijk om aan genoeg personeel te geraken. Een probleem dat ze niet in één-twee-drie konden oplossen.

Toch heeft iedereen van de wet het recht om post te ontvangen. bpost krijgt van de overheid namelijk een vergoeding om de ‘universele dienstverlening’ te verzorgen. Dat houdt onder andere in dat er minstens vijf keer per week een lichting, een uitreiking en een sortering moet gebeuren. En dat jij je post moet ontvangen, als je tenminste een goedgekeurde brievenbus hebt.

Even geduld...

Als de postbedeling een grote achterstand oploopt, kan het gebeuren dat je post lang op zich laat wachten. bpost werkt dan namelijk volgens het principe ‘last in – first out’: de brieven die het laatst aankomen worden het eerst verwerkt, de oudere zindingen komen pas later aan de beurt.

Zo kan het gebeuren dat je bijvoorbeeld een factuur pas na de uiterste betaaldatum in de bus krijgt. Er zijn zelfs gevallen bekend waar de deurwaarder al ingeschakeld werd vóór de factuur bezorgd werd.

bpost betaalt in zo’n geval geen nalatigheidsintresten of andere kosten terug. Waar je wel recht op hebt is een brief waarin zij verklaren dat er een postonderbreking was. Die brief kan jij dan weer gebruiken als bewijsstuk bij bijvoorbeeld je schuldeisers. Je doet er dus goed aan zo’n bewijsbrief te vragen als je je benadeeld voelt.

Truus Lostrie, de ombudsvrouw van de postsector, raadt je sowieso aan om de klantendienst van bpost te contacteren als je problemen ondervindt. Alleen zo krijgt het bedrijf een goed zicht op wat er fout gaat, en kan er ook effectief iets aan gedaan worden.

Nuttige links:
Klantendienst van bpost
Ombudsdienst van de postsector

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet