
radio2 middag in oost-vlaanderen
“Als het niet snel regent, moeten we stoppen met vissen”
ma 16 sep. - 9:32
Visvijvers De Warande en Kapellekouter in Wetteren drogen uit. En dat is niet alleen een ramp voor de vissen, maar ook voor de vissers. Als het niet snel regent zal vissersclub de Warandevissers binnenkort moeten sluiten, en dat na dertig jaar. “Het is onmogelijk om hier te vissen”, klinkt het. “Als je nu een vis vangt, zal die sowieso sterven omdat het bewaarnet niet meer onder water kan liggen.”
Einde van de club
“Mijn hart bloedt. Als er geen water bijkomt, dan zal de club moeten stoppen”, vertelt visser Johan Van Geluwe. “Het is duidelijk dat de vissen zullen sterven. Halfweg juni is onze laatste wedstrijd geweest. Daarna kwam er een hittegolf en is het waterpeil dramatisch beginnen zakken. We liggen al zo’n drie maanden stil. Alle wedstrijden zijn afgelast. Om de club te redden, zou het een hele natte winter moeten zijn. Als het niet veel regent in de winter, is dit het einde van de club.”
Het ziet ernaar uit dat de club alleen kan voortbestaan door van visvijver te veranderen, maar dat is niet zo gemakkelijk: “De meeste vissers van onze club hebben geen vervoer. Als we van vijver moeten veranderen, zullen zij dus moeten stoppen met vissen omdat ze er gewoonweg niet geraken.”
Vissterfte
“De vissen kunnen nu nog net overleven”, gaat Johan Van Geluwe verder. “Er is nog een plek in de vijver waar het water zo’n veertig centimeter diep is. Toch zijn er al een paar gestorven. Er zijn vissen die hier al jaren zwemmen die nu dood gaan. Dat is enorm spijtig. We komen de vissen wel eten geven, want door het lage water is het voedselaanbod ook beperkt.”
Grondwater
Visser Johan Van Geluwe ziet het allemaal met lede ogen aan: “De gemeente kan geen water bijpompen. Ze hebben ook een deel van het grondwater nodig voor het buitenzwembad. We geven niemand de schuld van dit. Het heeft natuurlijk veel te maken met de klimaatverandering. We zien het waterpeil al jaren achteruit gaan, maar dit jaar is het extreem.”
De Vlaamse Milieumaatschappij bevestigt dit gebeuren. “In Oost-Vlaanderen staan de peilen van de waterlopen heel laag”, vertelt Katrien Smet. “Niet alleen voor de tijd van het jaar, maar ook in absolute cijfers. Het heeft wel geregend, maar onvoldoende om het waterpeil op een voldoende hoog niveau te krijgen. Dat heeft ook gevolgen voor sommige visvijvers, want die worden gevoed door het grondwater en als dat peil zakt, dan gaat dat water ook weg uit de vijver.”