Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Altaar van stro wordt Vlaams topstuk

di 27 feb. - 5:44

93 objecten uit het museum De Mindere in Sint-Truiden worden opgenomen in de Vlaamse Topstukkenlijst. Dat is een verzameling van belangrijke Vlaamse erfstukken die als onmisbaar worden beschouwd.
Altaar van stro

De voorwerpen in het museum in Sint-Truiden zijn gemaakt van stro en sommige zijn bijna 400 jaar oud. Kristina Anciaux van het museum De Mindere: “De werken van de zusters Kapucinessen zien eruit als borduurwerkjes, maar dan van stro gemaakt. Ze polijstten en beschilderden het stro om het een mooie glans te geven.” De collectie bestaat uit kandelaars, een tabernakel, lezenaars, een altaar, je kan het zo gek niet bedenken of de zusters maakten het van stro. “Het was een soort meditatie voor hen. Maar wel een erg arbeidsintensieve vorm van meditatie”, aldus Anciaux.

 

(lees verder onder de foto)

Altaar van stro

Het altaar van stro staat vol bloemen, vogeltjes, libellen en fruit. Elk detail lijkt geborduurd. Het zijn allemaal motieven die verwijzen naar de eucharistie. Voor het altaar is een net gespannen zodat de priester het altaar niet beschadigde met zijn kazuifel. Er is ook een gat voorzien in het altaar waar de zusters achter zaten en de dienst konden volgen zonder dat iemand hen kon zien.

 

Topstukkenlijst

In de Vlaamse Topstukkenlijst worden voorwerpen opgenomen omwille van hun belangrijke betekenis voor Vlaanderen. Cultuurminister Sven Gatz (Open VLD): “Onze topstukken vormen de belangrijke erfstukken uit onze geschiedenis, waarvan we het erg zouden betreuren mochten we er niet in slagen om ze in de Vlaamse gemeenschap verder te bewaren.”

 

(lees verder onder de foto)

 

 

Je kan het altaar van stro bezoeken in het museum De Mindere in Sint-Truiden. Kijk hieronder al naar de video.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet