Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

American pancakes met bosbessen

wo 26 mrt. - 8:47

Met Obama in het land kunnen "American pancakes" niet ontbreken aan de ontbijttafel!
Heel ons kleine land staat op z'n kop door het bezoek van de Amerikaanse president, maar hoe zit het met de Amerikanen die hier wonen? Die starten hun ontbijt natuurlijk met American pancakes!
Onze reporter, "Uncle" Sam De Meulder, nodigde zichzelf uit ergens in Vlaanderen aan een echte Amerikaanse ontbijttafel.

Wie het graag eens stap voor stap volgt met Jeroen Meus kan dat op de site van Dagelijkse Kost.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 200 g patisseriebloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 3 dl melk
  • 50 g boter + extra klontje boter
  • 1 ei
  • 1 vanillestokje
  • 150 g bosbessen
  • 1 flesje esdoornsiroop ('maple syrup')
  • 1 snuifje zout
  • 1 aardappel (optioneel)

Bereiding (bereidingstijd: 30 minuten)

  • Neem de mengkom van de keukenmachine en doe daarin: de bloem, het bakpoeder, de vanillesuiker en een snuifje zout.
  • Snij de vanillestok overlangs in twee. Schraap met een mespunt alle zaadjes uit de peulhelften. Voeg ze toe aan de mengkom met droge ingrediënten.
  • tip: De peulen van de vanillestok kan je in een pot met suiker stoppen. Na verloop van tijd krijg je dan heerlijke huisgemaakte vanillesuiker. ’t Is een kleine moeite.
  • Plaats een pannetje op een zacht vuur en smelt daarin de boter (inclusief een beetje extra boter om de pan mee in te vetten tijdens het bakken van de pannenkoeken.)
  • Meet de juiste hoeveelheid melk af. Voeg het ei er aan toe en klop het los in de melk. Schenk er ook de gesmolten boter bij. (Hou een beetje gesmolten boter apart om later de bakpan in te vetten.)
  • Plaats de pot met bloem & co in de keukenmachine. Laat de machine draaien op gemiddelde snelheid.
  • Schenk er geleidelijk aan het mengsel van melk, ei en boter bij. Ga door tot je een egaal beslag verkrijgt. Gebruik nadien een pannenlikker om het beslag nog eens grondig te roeren, zodat er geen klontertjes in het beslag zitten. Laat de machine nadien – en indien nodig – het beslag nog kort mengen.
  • Strooi ¾ van de verse bosbessen in het beslag en meng. Hou de rest van de bosbessen opzij.
  • Snij een (kleine) aardappel middendoor en prik één helft op een vork.
  • Verhit een braadpan of koekenpan op een matig tot hoog vuur.
  • Wentel de aardappelhelft door de gesmolten boter en smeer er de bodem van de bakpan mee in.
  • Gebruik een kleine pollepel om het beslag van de pannenkoekjes met bessen in de pan te gieten. LET OP : Een Amerikaans pannenkoekje is een stuk kleiner dan onze traditionele pannenkoeken! Giet dus pannenkoekjes van zo’n 12 cm diameter in de hete pan.
  • Strooi nog wat extra bosbessen op de (ongebakken) pannenkoek.
  • Laat de onderzijde goudbruin bakken en keer elk pannenkoekje vervolgens om.
  • Om in de sfeer te blijven: Serveer de warme American pancakes met een lik zoete esdoornsiroop. (maple syrup)

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet