Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Anja Daems ontdekt de pleziervaart: "Varen is net zoals rijden: een stuur, vooruit en achteruit"

vr 29 apr. - 9:24

De hele maand lang proeven De Madammen van allerlei wateractiviteiten. Mei is de Maand van de Watersport. Het leven op en rond het water komt nog meer tot leven wanneer de temperaturen stijgen. Anja Daems pakt het rustig aan en begint haar ontdekking van de Vlaamse waterwegen met een huisboot. Daarvoor trekt ze naar jachthaven De Spaanjerd in Kinrooi.
© Radio 2

Geen waterrat

"Wat heel veel mensen in de pleziervaart zoeken, is rust." Dat zegt Koen Prikken, directeur van jachthaven De Spanjaard in Kinrooi. De omgeving is daar prachtig en je kan op de grens tussen België en Nederland uittesten of dat varen iets voor jou is."

Anja Daems heeft meteen voor het meest comfortabele vaartuig gekozen, de huisboot. "Ik moet toegeven dat ik niet zo'n fan ben van varen. Vooral dat je niet van die boot af kan, vind ik een vreemd gevoel." Maar Anja is meteen overtuigd als ze ziet wat er allemaal aan boord is. "Het is eigenlijk écht een klein varend huisje met een keuken, een badkamer, een dubbel bed én verwarming. Gezellig." Ook de typische Limburgse Vlaai met koffie op het terras draagt bij aan de gezelligheid!

Iedereen mag varen

Bij varen denk je misschien meteen ook aan een vaarbewijs. Maar dat is niet altijd nodig. Met boten van een bescheiden grootte kan je al alleen het water op. "Als je vaartuig niet sneller gaat dan 20 km/h en als het niet langer is dan 9 meter dan kan je gewoon het water op." Koen raadt wel aan om alles toch even goed door te nemen.

Varen lijkt een beetje op autorijden, maar even oriënteren kan geen kwaad. Met een uurtje opleiding kan je met een gerust geweten beginnen aan je tocht. Anja merkt ook nog een belangrijke eigenschap van varen op wanneer ze zelf achter het roer staat van de huisboot: "Je moet goed vooraf kunnen denken en je maneuvers klaar houden, want een boot van koers veranderen gaat traag."

Met een uurtje opleiding kan je met een klein bootje al alleen gaan varen.

— Koen Prikken van jachthaven De Spaanjerd

Varen hoeft niet duur te zijn

Anja is in de haven in Kinrooi vooral onder de indruk van de jachten die er liggen. "Dat gaat hier van bescheiden sloepen tot echte 'Onassis-jachten'." Voor die laatste boten moet je toch al meerdere honderdduizenden euro's voor op je bankrekening hebben staan. Maar varen hoeft niet duur te zijn zegt Koen: "Een tweedehands boot kan je vinden voor 2000 euro. Je kan het uitbreiden tot varende huizen van miljoenen euro's. Maar het plezier dat je aan dat varen hebt, is niet recht evenredig met wat je er aan hebt uitgegeven." Met een klein bootje kan je dus even hard genieten van het varen als met de jacht van Gert Verhulst. 

Van jongs af aan

Koen Prikken zit al lang in de wereld van de watersport. "Ik ben vanaf mijn 12de beginnen zeilen en dat was zoals bij veel bootfanaten met een kleine zeilboot, een optimist. Dat was in Roermond. Zo ben ik via een catamaran uitgekomen bij een zeiljacht van 9 meter lang." De pret van het zeilen is ook heel divers. "Voor de ene zeiler gaat het om onthaasten en om rust. Voor de ander is net de sportieve kant van zeilen interessant. Je levert je in elke geval over aan de weerselementen: als het hard waait hard dan ga je harder vooruit. Waait het niet, dan ga je rustig ronddobberen."

Samen op het water is een initiatief van de FOD Mobiliteit en Vervoer in samenwerking met Wind & Watersport Vlaanderen, Sport Vlaanderen en de Dienst Marien Milieu van FOD Volksgezondheid.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet