Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 ann&daan

radio2 ann&daan

Ann&Daan bezoeken de tofste watersporten in Vlaanderen!

vr 26 mei - 0:00

De maand mei staat in teken van de watersporten! En er is een heleboel te beleven op het water! Ann Reymen en Daan Masset gaan een hele maand toffe wateractiviteiten uittesten voor kinderen en volwassenen. Afwisselend bezoeken ze de leukste watersportclubs en -organisaties van Vlaanderen!
Daan bij Rien Elisabeth
© Radio2

Meer over #samenophetwater

Tip 1: Surfers Paradise

Bij watersportclub Surfers Paradise in Knokke-Heist kan je alle strand- en watersporten die je je maar kan inbeelden, leren kennen! Hou jij van surfen, suppen, kajakken, wingfoilen, of een andere toffe watersport. Dan ben je aan het juiste adres! Surfers Paradise is ook de eerste surfclub van het land. Kinderen en jongeren tussen de 5 en 18 jaar kunnen er lessen nemen, stages doen of zomerkampen volgen. Frank Vanleenhove is de oprichter van de club en heeft ook voor een prachtige inrichting gezorgd. “Onze club is een klein museum met spullen uit al de hotste surfspots van de wereld. Ik probeer zelf om op de bekendste golven te surfen!”

“Je kan hier van alles doen. Van surfen op peddelboards tot wingfoilen. Ons doel is om voor elk weertype een watersport te hebben. Het is ook niet moeilijk. Windsurfen kan je oefenen op een rustige zee of meer met een klein windje erbij. Na een week zal je het al onder de knie hebben!”

Surfers Paradise

Tip 2: Anemos Beachclub

Bij Anemos Beachclub kan je leren catamaranzeilen en wingfoilen! Ewalt Deloof is uitbater van de beachclub: "Een catamaran is de ideale boot die geschikt is voor alle verschillende mensen. Met de twee rompen van de boot heb je het voordeel dat je moeilijker kan kapseizen. We bieden vijf lessen aan van twee uren. Daarna mag je zelf iemand meenemen! Tijdens de lessen mag je ook volledig je plan trekken."

Ook kan je leren Wingfoilen. Dat is eigenlijk surfen met een vleugel in je handen. "Je vliegt over het water", vertelt begeleider Aiko, "Onder de plank hangt er een vin die in het water blijft en jijzelf zweeft vijftig centimeter over het water. Om het te leren, starten we met een skateboard op het strand en leren we snelheid maken. Daarna gaan we het water in!"

Anemos Beachclub

Ann Reymen
© Radio2
Ann Reymen
© Radio2

Tip 3: Beleef Gent en de Leie per 'Booot'

Tochtje naar Gent met je geliefde of met een heel gezin? Dat doe je per 'BOOOT' over de Leie! "Je hebt geen vaarbewijs nodig. Met enkele instructies kan je de boot zelf besturen met 12 mensen aan boord", vertelt zaakvoerder Gwen Vanhove, "Het is simpel en hebt volledige controle."

Meer over BoooT

Tip 4: Met de taxi-boot over het kanaal in Mol!

Bij Zilvermeerhaven Port Aventura in Mol kan je verschillende wateractiviteiten doen. Vaar mee met een taxibootje naar verschillende wandelknooppunten of de SAS-torens. Of huur een motorsloepje waar je zelf het kanaal mee kunt verkennen! De Zilvermeerhaven ligt op het knooppunt van twee kanalen: Bocholt naar Herentals en Dessel naar Mechelen. 

Tijdens de zomer worden er ook een heleboel wateractiviteiten georganiseerd bij het Zilvermeerkanaal: Huur kleine zeilbootjes met je kinderen, ga mee op het watertreintje, rustig peddelen op de elektrische peddels of leef je uit op het opblaasbaar hindernissenparcours op het water! De ideale daguitstap voor het hele gezin. 

Zilvermeerhaven Port Aventura

Tip 5: Leer zeilen bij Sport Vlaanderen Nieuwpoort

Bij Sport Vlaanderen Nieuwpoort kunnen kinderen van 10 jaar de kneepjes van het zeilen aanleren tijdens watersportkampen in de zomervakantie. "Deze week is er een klas op bezoek die een hele week, drie uren per dag zeilles volgen," vertelt verantwoordelijke Dirk Bossaert, "Er is één lesgever per zes kinderen. Op het plat water hier, is het heel makkelijk om het zeilen te oefenen en na een cursus van vier jaar zijn de kinderen klaar om zelf de zee op te gaan."

"Wanneer we merken dat het niet lukt op het water, verzamelen we de groep en gaan we naar binnen om even te bekomen en nog eens de theorie te overlopen. Door in de kinderen even een rustmoment aan te bieden, kunnen we later weer met goede moed het water op. Het is dus niet erg als het niet lukt van de eerste keer", vertelt lesgever Thomas. 

Meer over Sport Vlaanderen Nieuwpoort
 

Ann Reymen in Nieuwpoort
© Radio2

Ann Reymen in Nieuwpoort

Tip 6: Bezoek de Royal Yacht Club in Antwerpen!

De Royal Yacht Club van België brengt liefhebbers van alle vormen van watersport en pleziervaart samen. Je kan er een van de oudste dok van Europa verkennen: Jachthaven Willemdok. Het is een drukke aanlegplek waar je veel boten met verschillende vlaggen kan spotten. "Er meren mensen van over de hele wereld hun bootje hier aan. De Willemdok is een interessante plek omdat we op de scheiding tussen zout- en zoetwater zitten", vertelt Pit De Jonghe van The Royal Yard Club.

"Je kan vanaf hier vertrekken naar de Middellandse Zee en je kan zelfs tot Turkije varen enkel via de kanaaltjes. Tijdens een havenrondvaart zie je elke 300 meter een iconisch gebouw, standbeeld of authentieke brug. Er liggen hier ook zeer unieke schepen en de omgeving heeft dezelfde sfeer als in Saint-Tropez."

"Op 17 juli gaat Schelderegatta en de Scheldetour door! De Schelderegatta-wedstrijd staat open voor kieljachten en sportzeilboten van heel uiteenlopende types. Bij de Scheldetour zijn alle pleziervaartuigen welkom die aan de reglementen voor de Schelde beantwoorden. En als je niet zelf wil meevaren, is het ook de ideale gelegenheid om met kleine kinderen naar de vertrekkende en aankomende boten te komen kijken en eens kennis te maken met de bestuurders."

Je kan leren zeilen en zelfs je vaarbewijs halen! Bij Cruisetops Maritiem Centrum kan dat vanaf vijftien jaar. "Wij stomen je klaar om je theoretisch en praktisch vaarexamen te trotseren! Je kan kiezen om enkel voor een beperkt vaarbewijs een examen doen of voor een beperkt + algemeen vaarbewijs. Met een beperkt vaarbewijs kan je varen op de binnenwateren in België of binnenwateren en meren in het buitenland. Wil je de zee op? Dan moet je voor een beperkt + algemeen vaarbewijs gaan", vertelt Robert van Cruisetops Maritiem Centrum, "Het is een zeer toegankelijke cursus en qua kostprijs betaal je voor het totaalplaatje van je theoretisch en praktisch examen 400 à 500 euro. We bieden dag- en avondopleidingen aan en we hebben vestigingen over heel België."

Meer over Royal Yacht Club
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet