Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 ann&daan

radio2 ann&daan

Ann&Daan in Dienstverleningscentrum Heilig Hart: "Iedereen kan hier vrijwilligerswerk komen doen"

do 16 mrt. - 1:18

De voorlaatste zorginstelling die Ann&Daan verkennen voor de Dag van de Zorg, is Dienstverleningscentrum Heilig Hart in Deinze. Ze bieden zorg en ondersteuning aan ongeveer 400 kinderen, jongeren en volwassenen. “Wij bieden alle zorgen aan, aan verschillende soorten mensen.”
Ann en Daan in DVC Heilig Hart
© Radio2

In Heilig Hart werken 520 zorgers. “Er lopen hier veel verschillende soorten mensen rond. We werken met personen met een verstandelijke en eventueel bijkomende motorische of zintuigelijke beperking. Sommigen verblijven hier en sommigen komen enkel voor dagopvang. We bieden alles aan”, vertelt directeur Natalie Cocquyt.  “We zoeken ook nog altijd veel diverse werknemers. Kinesitherapeuten, ergotherapeuten, leefgroepbegeleiders… We zoeken alles.”

Zelfstandig buitenshuis werken

Verschillende zorgvragers hebben buitenshuis ook maatwerk. “Wij werken in het dagcentrum met mensen, zorgvragers, die zowel thuis wonen als enkele dagen hier verblijven”, vertelt begeleidster Lotte Lampens, “Wij zoeken leuk maatwerk voor de zorgvragers bij externe bedrijven. Dat is eigenlijk een gewone, normale zelfstandige job die geschikt is voor onze gasten. Hier in het dagcentrum doen ze ook creatieve activiteiten.”

Suzy en Klaartje zijn twee van die zorgvragers. Zij mogen ook buitenshuis zelfstandig gaan werken. “Ik werk op een kleuterschool. Ik help de kinderen met hun jasjes aandoen, koekjes geven, borden klaarzetten,… En ik drink elke ochtend lekkere koffie!”, vertelt Suzy. Klaartje werkt bij een zorgboerderij. “Ik mag met dieren werken. Ik verzorg ze en ik geef ze eten. Er zijn veel kinderfeestjes bij de boerderij. Dan mag ik meehelpen met het organiseren van het feestje.”

Rita en Hanne
© Radio2
Interview
© Radio2
Dag van de Zorg
© Radio2
Suzy, Klaartje en Lotte
© Radio2
Directeur
© Radio2

Opgroeien met een andersvalide zus

Kimmy Mignauw werkt als onthaalmedewerkster en haar zus verblijft hier ook in Heilig Hart. “Ik zie mijn zus hier bijna elke dag. Ze heeft een fysieke en mentale beperking. Ze kan zelf niet meer eten en krijgt sondevoeding. Ik vergelijk het altijd met een volwassen baby.”

“Ik ben twee jaar ouder dan mijn zus. Mijn ouders hebben mij veel vrij gelaten zodat ik op een normale manier kon opgroeien. Soms moest ik wel dingen laten vallen omdat er rekening gehouden moest worden met de zorgen die mijn zus nodig heeft. Ik kon bijvoorbeeld niet gaan sporten, omdat er dan voor een babysit gezorgd moest worden. Maar al bij al viel het heel goed mee.”

“Aan alle ouders zou ik de raad geven: betrek je kinderen bij de handicap van een broer of zus. Ook al zijn het de kleine dingetjes. Probeer zo normaal mogelijk te doen. Het is bijzonder belangrijk.”

Ik ging oorspronkelijk naar een bakkerijschool. Dat is iets helemaal anders dus. Uiteindelijk heb ik toch voor de zorg gekozen. Mijn hart lag hier, ook al dacht ik als puber daar helemaal anders over

— Kimmy Mignauw, onthaalmedewerkster Heilig Hart

Altijd op zoek naar vrijwilligers!

Mieke Croenen heeft wel 42 jaar lang gewerkt bij Heilig Hart en moest met pensioen. Maar nu staat ze hier weer als vrijwilliger! “Ik kom elke week naar de leefgroep. De sfeer is hier zo warm en liefdevol. De bewoners zijn in die 42 jaar eigenlijk mijn kinderen geworden, en je wil je kinderen toch zien opgroeien? Ik moest veel traantjes laten toen ik met pensioen ging, maar hier ben ik weer! Ik wil het doen zolang ik kan. Ik ben geboren voor de zorg.”

Iedereen kan vrijwilligerswerk komen doen. Er zijn zoveel taken die je kan vervullen. Ook al heb je geen zorgstudie gedaan of heb je geen zorgachtergrond. Ze ontvangen iedereen met open armen.”

Dag van de Zorg

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet