
de inspecteur
Anti-allergisch beddengoed: een goed idee bij huisstofmijtallergie?
wo 25 sep. - 9:25

In ons bed zitten gemiddeld zo’n 2 miljoen huisstofmijten. Huisstofmijtallergie is samen met graspollenallergie de vaakst voorkomende allergie. Zo’n 17% van de bevolking is allergisch aan de uitwerpselen van de huisstofmijt. De symptomen zijn een verstopte en lopende neus en slijmen in de neus en de keel. Je kan er ook astmatische klachten van krijgen zoals hoesten en een piepende adem.
Er zijn verschillende soorten 'anti-allergisch' beddengoed op de markt, zegt Stijn Devaere van Centexbel, het Belgisch onderzoekscentrum voor textiel:
- Ondoorlaatbaar bedtextiel: de structuur van het weefsel in de stof zorgt ervoor dat de huisstofmijten niet of minder snel in je matras kruipen. Zo’n matrashoes heeft vaak ook een rits (bijvoorbeeld die van Hema).
- Bedtextiel met probiotica: goede bacteriën die de uitwerpselen van de huisstofmijt opeten en de slechte bacteriën en schimmels uit je matras weren. Dit soort textiel gaat ook het vocht in je bed regelen.
- Bedtextiel met antibiotica of insecticiden: chemische producten die de huisstofmijt doden.
Studies tonen aan dat het textiel met de probiotica effectief het aantal huisstofmijten verminderen in je bed. Een voorbeeld hiervan is de Alpura-hoes van Sleepy.

Maar het verminderen van het aantal huisstofmijten betekent niet dat je allergie ook zal verdwijnen, zegt neus-, keel- en oorarts en professor Philippe Gevaert van de universiteit Gent. De wereldgezondheidsorganisatie gaat er wel van uit dat 2 maatregelen nuttig zijn om je allergie onder controle te houden:
- Een ondoorlaatbare matrashoes gebruiken
- Je beddengoed wekelijks wassen op minstens 60° (in die temperatuur overleeft de huisstofmijt niet)
Momenteel wordt nog onderzocht of de probiotische matrashoes naast het vernietigen van de huisstofmijten ook de klachten van de allergiepatiënt kan wegnemen. Veelvuldig wassen van je beddengoed brengt ook 2 problemen met zich mee:
- De stof van je beddengoed zal minder lang meegaan
- Let op welk waspoeder en wasverzachter je gebruikt, want ook daar kan je allergisch aan zijn
Te proper
Door onze propere levensstijl (quasi steriele voeding, gebrek aan worm- en parasitaire infecties en infecties in het algemeen) zijn nu meer mensen allergisch dan vroeger. Dat is de hygiënehypothese. In de jaren 50 was maar 5% van de bevolking allergisch, nu is dat 30%. Voorkomen dat je allergisch wordt, kan dus niet door extra hygiënisch te zijn.
Huisstofmijtallergie behandel je best met medicatie. Je kan kiezen voor de klassieke neussprays of tabletten met cortisone. Daarnaast kan je ook kiezen voor allergievaccinatie of immunotherapie.