de madammen
Antibiotica: trop is te veel
ma 23 nov. - 9:30
Antibiotica zijn voor ons vanzelfsprekend. Maar is dat wel terecht?
Antibiotica zijn voor ons vanzelfsprekend. Maar is dat wel terecht? In Europa sterven jaarlijks 25.000 mensen omdat bacteriën almaar resistenter worden tegen antibiotica.
Ook in België ligt het gebruik van antibiotica bijzonder hoog en dus is het absoluut noodzakelijk dat we ons gebruik van antibiotica verminderen.
DOKTERS & PATIENTEN
Zowel patiënten als dokters hebben hier een rol. Sommige dokters schrijven té snel antibiotica voor, omdat ze schrik hebben dat er zich een meer ernstige bacteriële infectie zo kunnen ontwikkelen. Maar vaak ook op aandringen van de patiëten. Zij denken immers dat ze met antibiotica sneller zullen genezen. Maar dat klopt niet altijd!
Antibiotica zijn enkel nodig als je een bacteriële infectie hebt. Ze zijn absoluut niet nodig voor virale infecties. Bovendien is voor vele bacteriële infecties een antibioticum zelfs niet nodig omdat ons lichaam ook zonder antbiotica die bacteriën kunnen verwijderen.
Een mogelijkheid voor de dokter, maar die ook wat discipline vraagt van de patiënt: een voorschrift meegeven, maar aangeven dat je die pas moet beginnen in te nemen als je na een week niet beter bent.
GOED OM TE WETEN
Antibiotica helpen niet tegen verkoudheid of griep. Die worden door een virus veroorzaakt, en antibiotica werken NIET tegen virussen.
Antibiotica werken WEL tegen bacteriën. Maar ook al heb je een bacteriële infectie, dan nog moet je niet noodzakelijk antibiotica nemen.
Het is wel aangewezen:
- bij een bacterie die longontsteking veroorzaakt (pneumokokken)
- tegen hersenvliesontsteking
- tegen bacteriële huidinfecties (bv door hondenbeten)
Tegen sinusitis, keelontsteking, urinewegeninfectie… zijn antibiotica niet meteen nodig. Alleen als je langer dan 4 dagen meer dan 38.5 graden koorts hebt zijn antibiotica een goed idee. Ook als je verzwakt bent door kanker, chemo, een falend immuunstelsel of aids, dan zal de arts sneller antibiotica voorschrijven.
RESISTENTIE
Als we té veel antibiotica gebruiken bij banale infecties en bacteriën, wekken we resistentie op. Daardoor kunnen bacteriën die echt gevaarlijk zijn, niet meer uitgeroeid kunnen worden.
Resistentie is het gevolg van:
- onoordeelkundig gebruik bij banale bacteriën
- omdat de antibioticakuur niet tot het einde wordt ingenomen
- omdat we met restjes van een vorige AB kuren onszelf weer behandelen
- omdat we geen volledige dosis innemen. Of maar 2 ipv 3 keer per dag.
VOLLEDIGE KUUR
Als je té vroeg stopt, zijn de bacteriën niet volledig uitgeroeid. Het zijn net die bacteriën die overblijven die tegen het antibioticum kunnen. Als die zich dan vermenigvuldigen, krijg je bacteriën die resistent zijn tegen dat antibioticum.
WISTJEDATJE
Je hoort het wel vaker: als je antibiotica neemt, mag je geen alcohol drinken omdat het de werking van het medicijn teniet doet. Dat klopt niet!
Dit is enkel het geval bij antibiotica van klasse 27. Je dokter en apotheker kunnen je informatie geven. Het staat ook in de bijsluiter.