Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Antigifcentrum over CO-melders: ‘nuttig maar ook vals gevoel van veiligheid’

consument

di 24 jan. - 10:46

Haal je beter ook een CO-melder in huis? De verkoop ervan is fel gestegen na drie tragische overlijdens door CO-intoxicatie op korte tijd. Maar heeft zo'n CO-melder nut? De Inspecteur gaat ten rade bij het Antigifcentrum want een paar jaar geleden keurde het centrum ze nog af: “We raden ze nu wél aan, maar als aanvulling op onderhoud en ventileren."
CO-melder
© canva

CO-melder als aanvulling

Dominique Vandijck, adjunct-directeur van het Antigifcentrum verklaart de plotse koerswijziging: “Er zijn nu veel betere CO-melders op de markt dan vroeger, met keurmerk. Ze zijn een dankbaar hulpmiddel in de strijd tegen CO-intoxicatie, maar ga niet louter daar op af voor je veiligheid. Zet ze in als aanvulling op het onderhoud van je verwarmingsbron. Dat laatste is veel belangrijker.”

Installatie met expert

Hou er rekening mee dat CO-melders een vals gevoel van veiligheid kunnen geven afhankelijk van waar ze hangen, hoeveel er hangen en hun kwaliteit. "Stel dat je misselijk wordt en je melder gaat niet af, dan denk je wellicht onterecht ‘het is ok want mijn melder gaat niet af’ en breng je jezelf alsnog in gevaar."

“Laat je best adviseren door een vakman bij de installatie." Ze moeten in elke risicoruimte komen: de leef- en slaapruimtes, de trappenhal en op de plek waar de verwarmingsketel staat. Zet ze op voldoende afstand van de verwarmingsbron en de muren. Plaats ze op lighoogte. "Vergeet niet dat je die melders ook moet onderhouden: ze schoon houden is heel belangrijk, want stof of insecten kunnen voor een valse melding zorgen."

Check je verwarmingstoestellen

Een goed onderhoud van je verwarmingstoestellen is van levensbelang in de strijd tegen CO-vergiftiging. “Je moet vergiftiging door koolstofmonoxide vooral vermijden bij de bron: zorg ervoor dat de kans dat er CO ontsnapt, zo klein mogelijk is. Een tweejaarlijks onderhoud van je verwarmingsketel is verplicht. Koop ook degelijke nieuwe toestellen, wees voorzichtig met tweedehandsketels.”

CO-vergiftiging kan iedereen overkomen, het heeft niets te maken met uit welk financieel milieu je komt.

— Dominique Vandijck, Antigifcentrum

Wees voorzichtig met goedkope alternatieven

Omdat gas en elektriciteit zo duur geworden zijn, gaan mensen vaker verwarmen met andere maar minder veilige toestellen, zoals butaangas- en petroleumbranders. "Of mensen steken hun jarenlang ongebruikte open haard weer aan, zonder eerst de schouw te laten controleren. Dat zijn risicosituaties voor intoxicatie."

Verlucht je huis

Als je die goedkopere alternatieven toch gebruikt, doe dat niet te lang en verlucht daarna de kamer. “Ik weet dat dat laatste tegenstrijdig klinkt: waarom zou je eerst verwarmen om dan ramen en deuren open te zetten? Meestal doen mensen net het omgekeerde: ze sluiten alle kieren en gaten goed af. Dat is zo gevaarlijk. Het verluchten van je huis is trouwens altijd belangrijk. Mensen doen dat echt veel te weinig.”

CO-vergiftiging kan iedereen overkomen

Tot slot wil Vandijck benadrukken dat “overal waar gas wordt verbrand, er CO-vergiftiging kan optreden.” Het is echt een misvatting dat het vooral voorkomt bij de minder gegoede klasse die goedkoper verwarmt. CO-vergiftiging komt ook voor bij de meest voorkomende verwarmingsinstallaties met gas!”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet