Antwerpen blijft wereldleider in diamanthandel
do 28 sep. - 4:32

Meer dan een kwart van de wereldwijde diamantproductie komt rechtstreeks naar Antwerpen om verhandeld te worden. 19% wordt in India, het belangrijkste slijpcentrum, verhandeld. De Verenigde Arabische Emiraten nemen als derde belangrijkste handelscentrum zo’n 16% van alle productie voor hun rekening.
Antwerpen blijft dus onomstotelijk wereldleider als het aankomt op handel in diamant. Dit hebben we enerzijds te danken aan de uitgebreide kennis en ervaring die Antwerpen al 570 jaar heeft, maar kan ook verklaard worden doordat de 1700 bedrijven zorgen voor een competitieve afzetmarkt met veel mogelijkheden.
"Daarnaast gaat Antwerpen ook zeer innovatief te werk", zegt Margaux Donckier van het Antwerp World Diamond Center. "Zo was Antwerpen het eerste handelscentrum dat voluit inzette op een nieuw systeem van zogenaamde tenders. Dit is een systeem waarbij diamanten geveild worden en de hoogste bieder het lot diamanten kan kopen. Vroeger werd in de diamantsector voornamelijk met een systeem van zichthouders gewerkt, waardoor enkel geprefereerde klanten rechtstreeks diamanten konden kopen van de producenten."

Verjaardagstaart 570 jaar diamant Antwerpen, ambassadeurs
Meer dan 70 nationaliteiten
De diamanthandel is heel internationaal. Er werken mensen uit meer dan 70 verschillende landen in de Antwerpse diamantwereld. Ter gelegenheid van de 570ste verjaardag is een grote taart aangesneden door 14 ambassadeurs uit belangrijke diamantlanden. Ook staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem is daarvoor naar Antwerpen gekomen. 57 taarten met vlaggen van belangrijke partnerlanden worden verdeeld onder de aanwezigen - kosjere taarten zonder dierlijke vetten voor joodse liefhebbers, jain taarten zonder ei voor de veganistische Indiërs en continentale taarten voor wie zich niet aan voedingsregels moet houden.
Belgisch exportproduct
In de Antwerpse diamantsector werken zo’n 6600 mensen. De sector biedt ook onrechtstreeks aan 20.000 mensen een job onder meer in de horeca, transport en verzekeringssector. Dat aandeel is volgens het Antwerp World Diamond Center stabiel gebleven. Er zijn de laatste jaren wel veel jobs verloren gegaan in de diamantslijperij. Die jobs zijn vooral naar India verkast. Daar ligt de arbeidskost lager.
Tijdens het hele verkoopproces passeert uiteindelijk 84% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen diamanten een keertje Antwerpen. Daarmee wordt het wereldleiderschap van Antwerpen nog eens in de verf gezet. Al is de stad wel vooral een handelscentrum geworden en niet langer plek waar de diamant ook bewerkt worden.
Diamant vertegenwoordigt 5% van de Belgische uitvoer van goederen en diensten en 15% van de Belgische uitvoer buiten de EU. Diamant is daarmee het belangrijkste Belgische exportproduct buiten de EU.
Zeldzaam en duurder
Diamant wordt intussen steeds zeldzamer. Waar tien jaar geleden nog zo’n 160 miljoen karaat (1 karaat= 0.2 gram) geproduceerd werd, is dat de voorbije jaren stelselmatig gedaald tot een goede 130 miljoen karaat per jaar. De prijs van deze ruwe diamant nam navenant toe.
Rusland blijft de belangrijkste producent van ruwe diamant en dit zowel in waarde als karaat. Ongeveer de helft van de Russische productie wordt rechtstreeks op de Antwerpse markt verhandeld. Botswana en Canada zijn de tweede en derde belangrijkste producenten van diamant als we kijken naar de waarde van de productie. De diamanten die hier gevonden worden zijn dan ook van een uitstekende kwaliteit.
Nieuwe mijnen
Het voorbije jaar hebben ook drie nieuwe mijnen beslist om hun productie in Antwerpen te verkopen. Het gaat onder andere om de Canadese Renard mijn en Gacho Kué mijn, maar ook om de Liqhobong mijn in Lesotho. Deze drie mijnen samen produceren zo’n 8 miljoen karaat diamant in het totaal, waarvan 5 miljoen op de Antwerpse markt wordt verhandeld.