Antwerpenaren in Australië over bosbranden: “Mijn baas hoest al weken als gevolg van de rook”
wo 8 jan. - 3:49
Ziek door rook
Een drama speelt zich af in Australië op dit moment. Door hevige bosbranden is al zo’n 10 miljard hectare bos afgebrand, dat is ter grootte van drie keer België. Bij de branden stierven al 26 mensen. Meer dan een miljard dieren zouden om het leven zijn gekomen. “Zelfs al woon je niet in de buurt, toch leeft heel Australië mee met alle dorpen die getroffen zijn”, zegt Sabine. De ex-Antwerpse woont op dit moment in Sydney. Ook Kelly, die Berchem verliet voor Melbourne, beaamt dat. “Het is gelukkig niet dicht bij mijn huis, maar toch wil ik iets doen. Ik heb zelf pakketjes met water en eten gemaakt om aan de brandweermannen te bezorgen die dag en nacht aan het blussen zijn.”
(lees verder onder de foto)
Kelly maakt samen met haar buren voedselpakketjes voor de brandweermannen
Boos op de regering
Ook Dorien, die Oostmalle verruilde voor Rose Bay bij Sydney, woont op een uur rijden van de dichtstbijzijnde brandhaard. “Toch hebben we last van de rook die hier hangt. Heel wat van mijn collega’s zijn er ziek door geworden en mijn baas is al weken aan het hoesten." Kelly woont op 150 km van de branden, maar moet door de rook binnenblijven. “Mijn kinderen hebben vakantie en we gingen normaal op reis, maar die hebben we moeten afzeggen. Ook het ski-resort dat we jaarlijks bezoeken, is gesloten omdat er brandgevaar is.”
De Australiërs zitten ondertussen met de handen in het haar. Ze wijzen met een beschuldigende vinger naar de regering. “Mensen zijn woedend op de regering. Ze snappen niet dat de branden nog altijd niet geblust zijn in zo’n welvarend land als Australië. De eerste minister heeft ook al wat flaters begaan. Zo heeft hij de subsidie voor brandweermannen vorig jaar met miljoenen ingekort. Dat is onbegrijpelijk vinden velen.”
Helpende handen
Ondertussen proberen de Australiërs overeind te blijven door elkaar een helpende hand te rijken. Zo zijn Dorien en haar vriend ingeschreven als vrijwillige assistent van brandweer en politie. “We gaan helpen met reddingsacties, evacuaties, maar ook met de heropbouw. Na de brand zal er heel wat opgeruimd en opnieuw opgebouwd moeten worden. We hebben ons nog maar net opgegeven en het zal nog wel even duren voor we aan het werk mogen gaan maar het is een begin.”
In Sydney fietsen mensen met mondmaskers op tegen de rook