Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Aperitieven zonder alcohol? Drink eens appelsap!

ma 28 jan. - 0:51

Voor wie volgende maand deelneemt aan Tournée Minérale en toch een volwaardig aperitief wil drinken, is er vanaf nu... appelsap! Fruitteler Karel Vaes uit Hoepertingen ontwikkelde een appelsap dat een goede Franse wijn zou moeten evenaren. Schol!
© Foto: Radio 2

Appelsap Rosine, zo heet het. De appelen waarvan het sap gemaakt wordt, zijn geselecteerd en met de hand geplukt. "Meestal wordt het gemaakt met het overschot aan appelen, industriefruit zoals men dat noemt", zegt fruitteler Karel Vaes. "Die hangen meestal vanonder in de boom en hebben minder licht en suikers gehad, en dus ook minder smaak. "Terwijl we hier, en dat is een proces van meer dan tien jaar, aan het selecteren zijn." 

Betere Franse wijn

Het sap zou bijvoorbeeld tijdens de Tournée Minérale een glas wijn moeten vervangen. "Dit sap is echt bedoeld als een grand cru", volgens Vaes. "Je kan het echt proeven of eigenlijk degusteren. Ik denk dat je Rosine kan vergelijken met de betere Franse wijn die een paar jaar bewaard is." Je kan het niet kopen in een doodgewone winkel. Het wordt door Cru verdeeld, een onderdeel van de Colruytgroep, dat levert aan toprestaurants. (lees verder onder de foto)

Het fruitdrankje is dus niet bedoeld om 's ochtends snel binnen te gieten bij het ontbijt, maar echt te degusteren. "Ik raad de mensen aan om het te proeven op kamertemperatuur, in een bol glas en zeker niet in een te grote hoeveelheid", zegt Vaes.

Rick De Leeuw 

Aan het appelsap zijn ook verhalen verbonden. Daar is niemand minder dan de schrijver Rick De Leeuw voor verantwoordelijk. "Vorige lente heb ik twee uur lang met Karel aan tafel gezeten, in de boomgaard", zegt De Leeuw. "Ik heb daar ontdekt wat voor een eigenzinnig, koppig en vooruitziend mens hij is. Ik heb Karel laten zien wie hij is. Dat was het begin van wat nu een volwassen verhaal is rond het fruit en Karel Vaes zelf."

Spanning en erotiek

Daarnaast zorgt de kunstenares, en vriendin van Rick De Leeuw, Maartje Elants voor het beeldend luik dat bij het sap hoort. "Ik heb zes schilderijen gemaakt, met drie schilderijen waar echt fruit in verwerkt is. De bedoeling is om de sfeer van het bedrijf zo goed mogelijk neer te zetten."

Een van de schilderijen is ook het etiket van de fles. "Het werk is gebaseerd op het idee van verleiding", zegt Elants. "De appel staat in verschillende verhalen symbool voor verleiding. Je ziet haar niet helemaal, dus ze is wel een unaniem figuur, maar tegelijkertijd zit er ook wat spanning en erotiek in."

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet