Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in antwerpen

radio2 middag in antwerpen

Archeologen wel blij met de knip in de Leien

wo 5 jul. - 10:27

De knip blijkt niet voor iedereen slecht nieuws. Archeologen kunnen er nu de resten van de Spaanse omwalling uit de 16e eeuw onderzoeken. "Zo'n grootschalige werken zijn nodig om diep genoeg onder de Leien te geraken", vertelt archeologe Karen Minsaer.

Historische opgravingen

De Spaanse omwalling werd door Keizer Karel gebouwd om de stad te verdedigen tijdens woelige politieke en religieuze conflicten. De Kipdorppoort, omgeven door hoge muren en stadsbastions, was militair gezien de belangrijkste poort. De basis van de muur ligt op acht meter onder de Leien. Archeologen hebben nu al vier meter diepte vrijgelegd. "We vinden heel wat speelgoed, onder andere knikkers, gedecoreerde kleipijpjes en houten speelballen, die waarschijnlijk horen bij een soort hockeyspel dat hier gespeeld werd. Echt materiaal dat bij het vroegere leven hier hoorde", vertelt Femke Martens, projectleider van het archeologisch onderzoek.

Franse Furie

De gracht is ooit gereinigd, dus er is wel veel verdwenen. "Toch vinden we heel veel mooi materiaal in de anderhalve meter van dat originele grachtpakket", zegt Femke Martens. Rond de Kipdorppoort zijn heel wat soldaten gesneuveld tijdens het uitvechten van de veldslag de Franse Furie. Bronnen tonen lichamen opgestapeld tot aan de bovenste gewelven van de Kipdorppoort. Femke Martens: "Het is mogelijk dat we in de diepere grondlagen wapens of mogelijk skeletresten aantreffen." Die opgravingen tot acht meter diep, staan gepland voor september en oktober.

Te bewonderen

"De muur gaan we na de werken nog voor een deel kunnen bewonderen", zegt Karen Minsaer. Een stuk van de omwalling zal namelijk geïntegreerd worden in het nieuwe parkingcomplex onder het operaplein. Zestig meter van de muur zal zichtbaar zijn in de tunnel en in de parking. "Om dat parkingcomplex te bouwen, moet er eerst een deel van de muur gedemonteerd worden. Als de tunnels en de parking gebouwd zijn, zal de muur gerestaureerd worden volgens het oorspronkelijke verband en karakter."

Tijdswinst

Het is een tijdrovende klus om alles bloot te leggen, maar volgens schepen Rob Van de Velde zal het de werken aan de Leien niet vertragen. Integendeel: "De archeologische opgravingen lopen voor de op de werken. Bovendien worden er in de archeologische site een aantal voorbereidingen getroffen voor de toekomstige werken. Daardoor winnen we dus eigenlijk tijd."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet