Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Armoede-expert over eenmalige coronapremie voor kwetsbare gezinnen: "Goede maatregel en het geld komt goed terecht"

di 17 nov. - 9:00

Nog voor de kerstvakantie zullen gezinnen met een laag inkomen via het Groeipakket een coronatoeslag van 33,67 euro per kind krijgen. Minister Beke noemt het een financieel duwtje in de rug voor 356.000 kinderen. Armoede-expert Wim Van Lancker vindt het een goede maatregel. Dat vertelt hij bij De Inspecteur op Radio 2. "Het geld komt terecht bij mensen die het echt nodig hebben."
centen

In de zomer heeft de Vlaamse regering al een eerste coronatoeslag toegekend voor kwetsbare gezinnen. Dat was een mooi gebaar maar de premie schoot haar doel voorbij. Mensen moesten de premie zelf aanvragen en er waren allerlei voorwaarden aan gekoppeld. Zo moest je aantonen dat je inkomen met minstens 10 procent was gedaald tijdens de eerste lockdownperiode. Die berekening was bijzonder ingewikkeld wat ertoe leidde dat betrekkelijk weinig mensen de aanvraag deden.

Tot 1 november is 1,6 miljoen euro uitbetaald voor in totaal 16.670 kwetsbare kinderen. Nochtans had de Vlaamse regering 15 miljoen euro voorzien voor deze maatregel en had ze geschat dat 126.000 kinderen in aanmerking zouden komen. Dat schrijft het belang van Limburg. 

Premie wordt automatisch toegekend

De Vlaamse regering wil het vrijgemaakte geld nu via een andere weg besteden. Nog voor de kerstvakantie zullen gezinnen met een laag inkomen een éénmalige coronapremie krijgen van 33,67 euro per kind. De premie wordt toegekend via het groeipakket, zoals het kindergeld nu heet. In totaal zouden op die manier meer dan 350.000 kwetsbare kinderen recht hebben op de toeslag.

Wim Van Lancker is professor sociaal beleid en armoede-expert, verbonden aan de KULeuven. Hij vertelt bij De Inspecteur dat hij het een goede maatregel vindt. "Het is geld dat goed besteed wordt. Dankzij die automatische toekenning komen de middelen die beschikbaar zijn bij de meest kwetsbare gezinnen terecht. En dat is wat de overheid moet doen: de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk inzetten." 

Het feit dat de premie automatisch toegekend wordt, is een goede zaak. Het geld gaat nu naar de mensen die het echt nodig hebben.

— Wim Van Lancker, professor sociaal beleid aan de KULeuven

Alleen voor gezinnen met kinderen

De premie die de Vlaamse overheid toekent, is bedoeld voor gezinnen met kinderen. Heel wat luisteraars van De Inspecteur merken op dat dat nadelig is voor mensen zonder kinderen die het financieel moeilijk hebben. Professor Van Lancker begrijpt die frustratie maar begrijpt ook waarom de regering deze keuze maakt.

"Een premie toekennen aan gezinnen met kinderen, is zeker niet het enige wat je moet doen als overheid om armoede tegen te gaan. Maar op Vlaams niveau heb je niet zo veel beleidsinstrumenten om de laagste inkomens te bereiken. Je hebt enerzijds het groeipakket en anderzijds is dat via sociale woningen en de huurpremie. Dat zijn de twee domeinen waarbinnen je actie kan ondernemen en de regering heeft nu duidelijk gekozen om iets te doen voor gezinnen met kinderen." 

33 euro maakt wel degelijk een verschil 

Heel wat luisteraars van De Inspecteur merken op dat de som die gezinnen krijgen niet gigantisch is. "Het gaat hier maar over 33 euro per kind en daar help je mensen  toch niet structureel mee vooruit." De professor snapt die uitspraak maar hij benadrukt tegelijkertijd dat 33 euro per kind wel degelijk een verschil kan maken. "Voor mensen die onder de armoedegrens leven, is elke euro belangrijk. Elke euro die zij kunnen besteden, wordt ook besteed en wordt ook goed gebruikt." 

De opmerking die soms gemaakt wordt dat die 33 euro enkel en alleen voor het kind bedoeld zijn, veegt de professor van tafel. "Dat geld moet gebruikt worden voor het gezin. We weten uit onderzoek dat kinderbijslag mee in de pot komt voor de gezinsuitgaven en dat er daar allerlei kosten mee betaald worden. Dat is ook niet erg. Er wordt met dat geld eten gekocht en de facturen van gas, elektriciteit en water worden ermee betaald. Ook dat zijn dingen die het kind uiteindelijk ten goede komen."

De professor vindt het dus niet aan de orde dat de overheid zou controleren hoe elk gezin die 33 euro per kind besteedt. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet