Artificiële aardbeien uit Melsele op komst
vr 5 apr. - 5:00

Het klassieke aardbeienseizoen in volle grond begint normaal rond de zomermaanden. Al is er ook al enkele jaren een traditie van aardbeienkwekers in het voorjaar. Kwekers proberen de oogst langer te rekken door het gebruik van nieuwe rassen of technologische vernieuwingen in hun bedrijf. Kweker Alain Luts uit Melsele probeert het dit jaar voor het eerst met een ander ras in zijn bedrijf Fresa: "We hebben een gok gewaagd met een iets later ras. Normaal hebben we aardbeien in februari, nu pas in maart. Maar met dit nieuwe ras kunnen we op termijn het hele jaar door aardbeien afleveren aan de consument." De aardbeien zijn ook groter, glanzen meer en zijn - volgens Alain, ik als schrijver heb ze niet geproefd - voller van smaak.
Kunstlicht
De vernieuwing in de aardbeiensector komt er onder invloed van een paar Belgische kwekers. Ook Alain is mee met de trend: "We zijn blij dat we mee op de kar kunnen springen. In theorie kunnen we met het nieuwe ras 12 maanden oogsten als we artificieel licht gebruiken. Maar dat vraagt veel oppervlakte en andere manieren om met energie om te gaan. Het verbruikt veel elektriciteit natuurlijk als je die lampen de hele tijd aan hebt staan." Elk jaar groeien de Belgische telers in oppervlakte, wat grotere investeringen met zich meebrengt. "Wij hebben intussen al de serres en de oppervlakte, het kunstlicht zal voor later zijn," vertelt Alain.
Duurdere aardbeien
Het gebruik van nieuwe technieken brengt ook met zich mee dat de aardbei duurder in de winkel wordt verkocht. Dat geldt voor de aardbeien die je al in februari of maart kan terugvinden. Alain legt uit: "Dat kan zes of zeven euro of meer kosten voor een bakje van 500 gram. Daarom dat er nog maar weinig telers investeren in kunstlicht, want je moet je aardbeien ook kwijt geraken natuurlijk. Winkels kopen liever goedkopere buitenlandse aardbeien aan."