
de inspecteur
Arts geschorst, dan komt het ziekenfonds niet tussen! Maar hoe voorkom je het?
vr 4 mrt. - 3:11

Het is wat luisteraar John onlangs overkomt. De internist bij wie hij langs gaat, onderzoekt en behandelt hem, en laat zelfs een bloedonderzoek doen. Alles verloopt perfect normaal tot zijn ziekenfonds weigert om de medische kosten te dekken. "Jouw arts is geschorst en dan komt het ziekenfonds niet tussen", klinkt het daar.
Hetzelfde verhaal bij Paul en Ghislaine: "Mijn vrouw ging onlangs op consultatie en zoals het hoort brengen wij de nodige documenten binnen bij ons ziekenfonds CM. Een beetje later ontvangen wij een brief van ons ziekenfonds waarin zij melden dat onze dokter sinds kort geschorst is en dat zij geen tussenkomst doen in het honorarium. Ook het centrum voor Medische Analyse, dat de laboratoriumanalyse uitvoerde, wil dat we het volledige bedrag zelf betalen."
Arts geschorst, geen terugbetaling
"De getuigenissen van jullie luisteraars, kloppen inderdaad", komt De Inspecteur te weten van Michel Deneyer van de Orde der Artsen.
"Zoiets is heel jammer voor de patiënt, maar ziekenfondsen doen geen terugbetalingen van consultaties die door een geschorste arts gebeurden en ook bij de bloedonderzoeken die door hem of haar werden voorgeschreven is er geen tussenkomst."
Ziekenfondsen doen geen terugbetalingen die door eengeschorste arts gebeurden, ook bij bloedonderzoeken voorgeschreven door die arts is er geen tussenkomst.
Kan en mag dat?
Om de geneeskunde in België te mogen uitoefenen moet je een diploma hebben dat geviseerd is door de FOD Volksgezondheid en moet je ingeschreven zijn bij de Orde der Artsen.
Michel Deneyer: "Als die laatste jou schorst en je blijft het beroep toch uitoefenen dan doe je aan onwettige uitoefening van de geneeskunde en bega je een misdrijf. Indien de arts de sanctie naast zich neerlegt en toch werkt, dan hangen daar sancties aan vast van 8 dagen tot 6 maanden gevangenisstraf en geldboetes van 500 tot 5000 euro."
"Als artsen toch praktijk voeren ondanks hun schorsing, komt dat dikwijls vrij snel aan het licht via terugbetalingsproblemen of verraad", voegt Deneyer er nog aan toe. "De Orde der artsen zelf heeft alleszins geen 'politiedienst' om hierop controles uit te voeren."
Indien de geschorste arts de sanctie naast zich neerlegt en toch werkt, danhangen eengevangenisstraf en geldboetes aan vast.
Hoe weet je zeker dat je arts niet geschorst is?
Wil je zeker zijn dat de arts waar je op consultatie gaat niet geschorst is, kan je dat altijd nagaan op de website van de Orde der artsen. Bovenaan rechts kan je daar de naam ingeven van de arts die je wil bezoeken en als hij in de zoekresultaten verschijnt mag je er zeker van zijn dat hij niet geschorst is en hij de geneeskunde mag uitoefenen.
"Laat het duidelijk zijn dat het hier om een heel beperkt aantal mensen gaat, maar als je het meemaakt is het inderdaad een heel jammere situatie. Dus wil je zeker zijn, surf dan even naar onze website.", voegt Deneyer er nog aan toe.
Wat kan je zelf doen als je het tegenkomt?
Als je als patiënt onraad vermoedt, kan je best de 'provinciale raad van inschrijving' inlichten. Jouw melding wordt dan nagekeken en het parket wordt systematisch op de hoogte gesteld.