
de inspecteur
Asbest in je regenton: wat nu?
di 5 mei - 6:45

Jos Gurdebeke uit Blankenberge is zoals zoveel van onze luisteraars zot van zijn tuin, maar maakt zich toch ook wat zorgen.
Hij giet de bloemen maar ook de groenten in zijn tuin met regenwater dat van het dak van zijn tuinhuis komt. Een dak met asbestplaten. Die platen zijn ongezond maar hoe zit het met de kwaliteit van dat water?
Kijk uit voor brokstukken
Jan Verheyen van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, geeft een duidelijk antwoord: Er kunnen effectief asbestvezels in het regenwater zitten. Hoeveel is sterk afhankelijk van hoe oud de asbestplaten zijn, of er stukjes plaat zijn afgebrokkeld en of er andere schade is.
Die vezels zitten dus in het water maar het is niet zo dat de groeten de asbestvezels opnemen. Je zal die schadelijke stof dus niet via je voedsel zal binnenkrijgen.
Het probleem ligt elders want asbestverzels komen je lichaam binnen via ademhaling. Als Jos z'n tuin besproeit met regenwater en dat water droogt op, komen de vezels vrij te liggen. Een beetje wind zal ze doen opwaaien en zo komen ze in je luchtwegen terecht. Dat kan gevaarlijk zijn want asbest veroorzaakt ernstige gezondheidsschade.
Pak het probleem aan
De raad van Jan Verheyen is dan ook om de tuin niet langer te besproeien met dit regenwater, en om na te denken om de asbestplaten te vervangen door een alternatief. Je kan dat zelf doen als je wil maar dan moet je wel heel goed weten wat de gevaren zijn. Hoe je best asbest verwijdert in en rond je huis kan je nalezen op de website van ovam.
Vlaanderen wil tegen 2040 ook graag asbestvrij zijn en dan helpt het natuurlijk als die golfplaten vervangen zijn. Niet dat zulke platen een groot risico zijn want het gaat om hechtgebonden asbest maar met het oog op de toekomst kan het geen kwaad om de platen te vervangen.