Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Auteur Manu Adriaens: "Je bent gelukkiger op je 65ste dan op je 40ste"

wo 26 feb. - 9:43

Ouder worden is niet iets waar iedereen naar uitkijkt. Toch hoeven we ons volgens voormalig journalist Manu Adriaens geen zorgen te maken, want het leven wordt volgens hem alleen maar leuker wanneer je ouder wordt.
© Foto: Getty

Ons geluksgevoel volgt een U-curve legt Manu Adriaens uit. "Rond ons 25ste zijn we vrij onbezorgd en optimistisch over de toekomst, maar daarna daalt ons geluksgevoel naar een dieptepunt op ons 40ste. Dat heeft natuurlijk te maken met de combinatie van je carrière en je privéleven. Op dat moment, je zit dan in een ratrace. Vanaf je 45ste gaat de curve weer naar boven en als je 65 bent, zit je weer op het gelukspeil van toen je 25 was."

"Ga de dood niet uit de weg"

Een belangrijke levensles die Manu wil meegeven is dat we de dood niet mogen uit de weg gaan. "Ik noem het de sterfbedtest. Zal ik wat ik in mijn leven doe ook nog zinvol vinden op mijn sterfbed? Ik denk dat we meer bezig moeten zijn met hoe we willen terugblikken op ons leven. Een Australische verpleegster die werkte met palliatieve mensen, vroeg hen altijd: 'als je nu terugblikt op je leven, waar heb je spijt van?' Zij gaven aan dat ze meer hadden willen uitkomen voor hun gevoelens, minder hadden moeten werken en meer trouw hadden moeten blijven aan zichzelf. Als je een droom hebt, probeer er dan voor te gaan. Laat dat een levensles zijn voor iedereen", besluit Manu Adriaens.

Nog meer levenswijsheden lees je in het boek 'Waarom zestigers gelukkiger zijn dan veertigers'.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet