
de inspecteur
Autoverzekeringen voor jongeren: peperduur, maar...
vr 22 nov. - 7:15

Autoverzekeringen voor jongeren zijn duur, heel duur. Dat komt onder meer door het gebrek aan rij-ervaring van de jongere. Dat is dé factor die het meest doorweegt in de prijs van een autoverzekering voor jongeren. Maar wat als de ouders de verzekering op zich nemen. Mag dat?
Extreem duur
Sommige verzekeraars willen jongeren tussen 18 en 25 niet verzekeren omdat ze uit statistieken weten dat die het meeste betrokken zijn in ongevallen. Ze zullen dan ook een torenhoge premie vragen voor een BA-verzekering die bij wet is vastgelegd en overal hetzelfde inhoudt. Vandaar de grote prijsverschillen voor eenzelfde soort verzekering bij verschillende maatschappijen.
Onder moeders vleugels
De eigenaar van een wagen, dus degene op wiens naam de nummerplaat staat, moet ook de verzekering nemen. Tenzij, iemand anders die verzekering op zich neemt.
Je kan de regel volledig legaal omzeilen als je ouders de verzekering op zich nemen, maar dan wel op voorwaarde dat je ouders hun zoon of dochter als gebruikelijke bestuurder inschrijven in hun verzekeringspolis. Dat is bij wet verplicht.
Het gevolg is wel dat de verzekeringspremie zal stijgen. Maar zelfs al rekenen de ouders hun prijsstijging door aan hun zoon of dochter, dan nog is het voor de zoon of dochter voordeliger dan een verzekering op eigen naam.
En als het dan zover komt dat je wel je eigen verzekering nodig hebt, dan spelen de jaren die je onder de vleugels van de ouders rondreed een rol in je voordeel. Ze tellen mee als rij-ervaring.
Rij je maar af en toe een keer met de auto van je ouders, dan is er geen probleem voor de verzekering en hoef je dat als ouder niet speciaal te laten weten.
Op eigen wielen
Als jij zelf als beginnend chauffeur eigenaar bent van een auto en de verzekering op jouw naam moet nemen, dan loont het de moeite om prijzen te vergelijken van verzekeraars waar je familie al klant is. Ook dat kan flink in je voordeel spelen. En ouders die veilig rijden en geen brokken maken, is ook een positief punt.
Deze elementen maken voor iedereen een prijsverschil in de premie voor BA:
- omnium of BA: alleen de BA-verzekering is bij wet verplicht. Een omniumverzekering kan je zelf kiezen.
- nieuwe auto of tweedehands: voor een tweedehandsauto van enkele jaren oud is een omnium niet nodig
- woonplaats: Brussel of een grote stad is duurder dan het platteland
- soort auto: een auto met groot vermogen kost meer aan verzekering dan een kleine stadswagen
- aantal afgelegde kilometer per jaar: er zijn verzekeringen die zich richten op bestuurders die minder dan 10.000 per jaar rijden
- auto voor je werk of niet: als je je eigen auto moet gebruiken om veel rond te rijden voor het werk, dan zal de premie wellicht hoger zijn
Meer info over autoverzekeringen vind je HIER.