B4Plastics uit Maasmechelen maakt afbreekbare plastic rietjes
do 19 sep. - 10:14
"In een goed werkend compostvat vergaan onze rietjes bijna volledig op amper 6 maanden tijd", glundert bio-ingenieur Stefaan De Wildeman van B4Plastics. 90% van het rietje is dan compost geworden. De afbraak van de overige 10% neemt meer tijd in beslag. "Voor kinderen is het zeker interessant om hun rietje te zien vergaan, in het compostvat in hun eigen tuin", zegt hij.
Hoe werkt het?
B4Plastics gebruikt voor de aanmaak van het plastic ook nog altijd aardolie, maar gecombineerd met grondstoffen als suikerbieten, maïs en tarwe. "We vermijden zoveel mogelijk olieproducten en proberen vooral met natuurlijke producten te werken. Voor de productie van onze rietjes gebruiken we restafval dat gedumpt wordt tijdens de suikerproductie met suikerbieten. Maar er zijn ook toepassingen mogelijk met restproducten uit de maïs- en tarweverwerking."
Met vallen en opstaan
Binnenkort brengt B4Plastic een afbreekbare trimdraad voor bosmaaiers op de markt. "De voorbije jaren heb ik daar al mee geëxperimenteerd. Maar de draad was niet sterk genoeg, of hij brak af. Nu staat de ontwikkeling op punt zodat we hem volgend jaar op de markt kunnen brengen. De klassieke trimdraad komt nu vaak in de tuin of de natuur terecht. "Met de tijd vergaat zo'n klassieke draad ook, maar dan blijven er nog altijd micro-plastics achter in de natuur."