
de inspecteur
Baas op kot
wo 4 feb. - 9:00

Hoe zit het met de privacy op kot? Mag een kotbaas binnen zonder kloppen? of zijn er toch enkele regels waar elke huisbaas zich aan moet houden?
De Inspecteur kreeg de voorbije maanden verschillende mails binnen van bezorgde ouders die klagen over het gedrag van de kotbaas. Sommigen nemen het blijkbaar niet zo nauw met de privacy van de studenten. En dat kan niet want ook op een kot gelden er duidelijke regels.
Elke student heeft recht op rustig huurgenot. Dat wil zeggen dat een kotbaas nooit het recht heeft om zomaar binnen te vallen wanneer hij of zij daar zin in heeft. Een kotbaas heeft als verhuurder wel degelijk bezoekrecht maar het is verboden om dat te misbruiken. De regel geldt ook bij kleine herstellingen zoals het vervangen van een lekkende kraan of een kapotte verwarming. De kotbaas moet jou altijd laten weten wanneer de herstelling zal gebeuren. Zo kan jij beslissen of je al dan niet aanwezig wil zijn.
Als jij laat weten dat de kotbaas gewoon naar binnen mag terwijl jij er niet bent, dan is er natuurlijk geen probleem. Maar die afspraak moet dus heel duidelijk worden gemaakt. Het kan echt niet dat de kotbaas zomaar de reservesleutel gebruikt tenzij in uiterste nood zoals brand of extreme waterschade.
Wat kan je doen bij ongewenst bezoek?
Ongewenst bezoek mag dus niet en je mag daar wel degelijk tegen protesteren. Je kan dat doen door een aangetekende brief te sturen naar je kotbaas met daarin de mededeling dat hij of zij zich niet aan het huurcontract houdt. Je mag zelfs tijdelijk een ander slot op je deur zetten tot zolang je huurcontract loopt. Dit is een drastische stap maar als de ongewenste bezoekjes blijven duren, kan een ander slot zeker een oplossing zijn.
Wat met bezoekjes op het einde van het jaar?
Als het huurcontract afloopt, heb je als student altijd de verplichting om huisbezoeken toe te staan. Zo krijgt de kotbaas de mogelijkheid om de kamer aan iemand anders te verhuren maar natuurlijk moet de kotbaas elk bezoek op voorhand aankondigen. Jij hebt als huurder altijd het recht om bij de bezoeken aanwezig te zijn aangezien er wildvreemden in jouw kamer rondlopen.
Het kan ook zijn dat de kotbaas foto’s maakt van jouw kamer om die bij het zoekertje op internet te plaatsen. Dat mag zolang jouw spullen onherkenbaar zijn. Als er geen persoonlijke informatie op de foto staat, mag de foto op internet verschijnen. De kotbaas schendt hiermee niet het recht op privacy.
Op de website van het Vlaams huurdersplatform vind je meer informatie.