Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Baas over eigen blaas!

ma 19 jun. - 11:53

1 op de 10 Belgen boven de 30 jaar heeft al eens last van urineverlies. Het treft zowel mannen als vrouwen. De oorzaken zijn uiteenlopend, maar meestal is het probleem volledig te verhelpen. Nochtans laten de meeste mensen het probleem onbehandeld omdat ze te beschaamd zijn om naar de dokter te stappen.
WC incontinentie urineverlies plasgedrag preventie behandeling

Bij urineverlies denken we spontaan aan nieuwe mama's of oudere mensen. Urineverlies is nochtans geen normaal gevolg van ouder worden. Uit  onderzoek blijkt dat 1 op 10 Belgen boven de 30 wel eens last heeft van urineverlies. Het klopt wel dat het aantal patiënten groeit naarmate de leeftijd stijgt. Bovendien komt het probleem zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Ook is het zo dat vrouwen er vaker last van hebben.

 

Ik denk dat de reden eerder anatomisch is. Vrouwen hebben een plasbuis van 5 cm engeen prostaat. De prostaat is een vrij harde structuur rond de plasbuis van mannen. Dat maakt alles veel sterker in de preventie tegen lekken.

— Professor Doctor Karel Everaert, afdeling Urologie UZ Gent

Om het taboe te doorbreken, organiseerde de dienst Urologie van UZ Gent een presentatie in het Gentse Liberaal Archief. Samen willen zij mensen overtuigen om naar de huisarts te gaan. Want urineverlies is behandelbaar. Volgens verpleegkundige Veerle Decalf (Urologie Gent) begint het eigenlijk al in de peuterklas. Volgens haar moeten we kinderen correcter plasgedrag aanleren en niet forceren om zindelijk te zijn. Kinderen moeten voldoende tijd krijgen om zindelijk worden.

Volwassenen kunnen ook beter niet aan 'veiligheidsplassen' doen: voor je ergens naartoe gaat, nog even snel naar het toilet lopen. Dit is geen goed idee. Verder is het belangrijk te weten dat iedere druppel urineverlies er één teveel is. Van zodra het voorkomt, ga je best even langs bij de huisarts.

Je legt best een plaskalender aan voor je naar de huisarts stapt. Schrijf gedurende 3 dagen op hoe vaak en hoeveelje moet plassen en of er eventueel urineverlies is. Als het lukt kun je ook opschrijven hoeveel en wat je allemaal drinkt.

— Veerle Decalf, verpleegkundige afdeling Urologie UZ Gent

Op deze manier kan de huisarts al onmiddellijk een diagnose stellen en al een behandeling starten. De behandeling voor alle vormen van urineverlies bestaan vooral uit blaastraining, kinesitherapie (eventueel met oefeningen voor bekkenbodemspieren) en leefregels. Er bestaan ook pillen en als die niet helpen, kan de uroloog een chirurgische ingreep uitvoeren. Vaak gaat dit dan om een inspuiting met botox, het plaatsen van een kleine pacemaker voor de blaas of een inwendig netje tegen urineverlies. Snel erbij zijn is dus de boodschap!

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet