radio2 middag in oost-vlaanderen
Baas over eigen blaas!
ma 19 jun. - 11:53
Bij urineverlies denken we spontaan aan nieuwe mama's of oudere mensen. Urineverlies is nochtans geen normaal gevolg van ouder worden. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 10 Belgen boven de 30 wel eens last heeft van urineverlies. Het klopt wel dat het aantal patiënten groeit naarmate de leeftijd stijgt. Bovendien komt het probleem zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Ook is het zo dat vrouwen er vaker last van hebben.
Om het taboe te doorbreken, organiseerde de dienst Urologie van UZ Gent een presentatie in het Gentse Liberaal Archief. Samen willen zij mensen overtuigen om naar de huisarts te gaan. Want urineverlies is behandelbaar. Volgens verpleegkundige Veerle Decalf (Urologie Gent) begint het eigenlijk al in de peuterklas. Volgens haar moeten we kinderen correcter plasgedrag aanleren en niet forceren om zindelijk te zijn. Kinderen moeten voldoende tijd krijgen om zindelijk worden.
Volwassenen kunnen ook beter niet aan 'veiligheidsplassen' doen: voor je ergens naartoe gaat, nog even snel naar het toilet lopen. Dit is geen goed idee. Verder is het belangrijk te weten dat iedere druppel urineverlies er één teveel is. Van zodra het voorkomt, ga je best even langs bij de huisarts.
Op deze manier kan de huisarts al onmiddellijk een diagnose stellen en al een behandeling starten. De behandeling voor alle vormen van urineverlies bestaan vooral uit blaastraining, kinesitherapie (eventueel met oefeningen voor bekkenbodemspieren) en leefregels. Er bestaan ook pillen en als die niet helpen, kan de uroloog een chirurgische ingreep uitvoeren. Vaak gaat dit dan om een inspuiting met botox, het plaatsen van een kleine pacemaker voor de blaas of een inwendig netje tegen urineverlies. Snel erbij zijn is dus de boodschap!