Bak jij pannenkoeken met Lichtmis? "Vroeger werd de eerste pannenkoek op de kast gegooid als teken van geluk"
do 2 feb. - 11:00

"Er is geen vrouwtje zo arm of ze maakt haar pannetje warm" luidt het gezegde. Maar niet overal in Vlaanderen worden er vandaag pannenkoeken gebakken. Vanwaar komt die traditie?
Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh: "Pannenkoeken bakken met Lichtmis is geen traditie die gelinkt kan worden aan een bepaalde plek. Het is een gebruik dat in de loop der eeuwen verloren is gegaan bij sommige families, terwijl anderen het net in ere hebben gehouden."
Het Christendom heeft het Heidens feest van het terugkerend licht omgedoopt tot Maria-Lichtmis.
Tegenwoordig zijn we spaarzaam met boter, maar dat was vroeger absoluut niet het geval. "Vroeger was het echt een vettige koek. Het grote gebruik van boter toonde de rijkdom aan", zegt Van Vaerenbergh.
Margaux wil ook weten waarom de eerste pannenkoek altijd mislukt. "Dat komt omdat de pan nog niet heet genoeg is om de pannenkoek goed te bakken", zegt Jeroen Van Vaerenbergh. "In het verleden was er zelfs een gebruik waarbij men de eerste pannenkoek op de kast gooide. Als die een jaar vers bleef, was je zeker dat je huis gezegend was."