Barbecuen is gezonder dankzij marinades
Een stukje vlees smaakt op de barbecue altijd net iets beter, maar daarom is het ook niet gezonder. De manier waarop je vlees bereidt, kan namelijk een kankerverwekkend effect hebben. Speel op veilig en marineer je vlees, gevogelte en vis een halfuur.

Wat is een gezonde marinade?
Een marinade van (olijf)olie met knoflook en/of sjalotjes, citroensap en/of azijn en kruiden zoals tijm, rozemarijn, kurkuma en galanga is de perfecte combinatie om de vorming van schadelijke stoffen tegen te gaan.
3 marinadetips
- Bestrijk vlees of vis met de marinade en laat voor een halfuur afgedekt (in de koelkast) marineren.
- Gooi de marinade die in aanraking is geweest met rauwe vis of vlees weg om voedselvergiftiging te vermijden. Gebruik ze zeker niet als saus!
- Wil je de marinade toch (her)gebruiken, maak dan op voorhand een extra portie en bewaar die apart.
3 extra tips om gezonder te barbecueën
- Kies niet-bereide vleesvarianten, zoals filet of steak, in plaats van worstjes en spek.
- Plaats het rooster 25 à 40 centimeter boven het vuur om aanbranden te voorkomen.
- Vergeet de groentjes niet! Ze bevatten antioxidanten die de vorming schadelijke stoffen kunnen voorkomen.