Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Batterijtest: A-merken vs. goedkope merken

wo 9 mei - 6:00

Het is niet meer van deze tijd maar toch heb je het hier en daar nog nodig, een standaard AA Alkaline batterij. Denk aan veel kinderspeelgoed en sommige afstandsbedieningen. Altijd vloeken als je voor een paar van die dingen naar de winkel moet. En welke koop je dan best? Wij doen voor jou de test!

We testen 4 batterijmerken, 2 goedkopere merken nemen het op tegen 2 duurdere. Daarbij wordt per merk gelet op de soort (AA alkaline - LR6 1,5V) en het feit dat het om een standaard AA-batterij gaat. Dus GEEN High Power, Ultrapower, multi-energy powerboost en wie weet wat er nog allemaal bestaat.

Welke batterijen testen we?

Van goedkoop naar duur:

  1. Ikea - Alkalisk
  2. Kruidvat - Kruidvat
  3. Duracell - Simply
  4. Panasonic - Alkaline power

De ludieke redactietest

Hierbij testen we speelgoedhondjes op duur en gaan we bekijken hoe lang elk hondje blijft huppelen en blaffen.

Let op !
De hondjes zijn uiterlijk te onderscheiden en per merk zetten we 2 hondjes in. Dat maakt de test betrouwbaarder omdat je er niet kan vanuit gaan dat ieder hondje van dezelfde kwaliteit is en hetzelfde verbruik heeft.

De officiële labotest

Het MOBI-team van de VUB helpt ons met professionele apparatuur. Ze hebben machines die batterijen doen ontladen onder dezelfde omstandigheden. 

Twee soorten ontlading worden getest:

  1. Gemiddeld vermogen (bv.: afstandsbediening tv)
  2. Hoog vermogen (bv.: sommige speelgoedjes, fotocamera)

Let op!
De temperatuur is exact 25 °C. Daar zorgt een grote "koelkast" voor. En de machine zorgt voor hetzelfde ontladingsprofiel.

Het is belangrijk dat de batterijen ontladen in exact dezelfde condities. Onze machines zijn daar speciaal voor gekalibreerd en zullen duseen waarheidsgetrouw resultaat geven.

— Jelle Smekens - onderzoeker MOBI VUB

DE RESULTATEN

1. Ikea - €0,25/stuk

 

De Ikea batterijen zijn verhouding prijs-kwaliteit de beste aankoop. Bij het hoge vermogen doet Kruidvat het net iets beter maar bij laag vermogen gaan die van Ikea langer mee. Ze bevatten gemiddeld maar liefst 27% meer energie dan de Panasonic variant. Een duurzame aankoop dus!

2. Kruidvat - €0,62/stuk

Het hondje aangevoerd door batterijen van Kruidvat trok aan het langste eind en doet het bij een laag vermogen in de labotest ook goed. Toch moeten deze batterijen het onderspit delven bij een hoger vermogen. Daar doet Ikea het beter!

3. Duracell- €1/stuk

De meest gekende strandt op de derde plaats. 

4. Panasonic - €1,37/stuk

Helaas was de duurste ook de minst sterke in beide testen. 

CONCLUSIE

De duurste batterij betekent nog niet de best presterende batterij. Natuurlijk hebben we niet getest op veiligheid of lekkage van de batterij. Het zou kunnen dat de duurdere batterijen het op dat vlak beter doen.

De 'einddatum' is van groot belang

Bij iedere batterij moet je ook rekening houden met de end date. Iedere batterij rolt op een bepaald moment van de band en vanaf dat moment verliest die jaarlijks ongeveer 1 à 2% energiewaarde. Na een tijdje zal je batterij dus niet zo goed meer presteren. Daarom plakt de fabrikant er een "einddatum" op. Je vindt deze vaak op de verpakking of de batterij zelf. Wie batterijen koopt, let best op die datum. Hoe verder in de toekomst, hoe langer ze meegaan. 

 

De batterijen van Ikea hadden een datum die verder in de toekomst ligt en heeft dus een stapje voor. Je kan een sporter van 40 ook niet helemaal vergelijken met een sporter van 30.

— Jelle Smekens - onderzoeker MOBI VUB

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet