radio2 wéldoeners
"Bedankt meneer, u hebt mij geholpen", geeft mij heel veel voldoening

"Praten is niet belangrijk, luisteren wel"
Koen bemant de Kankerlijn. Hij heeft zelf kanker gehad en wil nu graag anderen die met de ziekte kampen, bijstaan. Hij heeft een opleiding gevolgd en is nu zorgvrijwilliger.
“Je hebt een goed luisterend oor nodig. Voor ik begon, kreeg ik een opleiding over hoe communiceren en over de ziekte zelf. Wanneer je dan voor de eerste keer de telefoon opneemt, heb je zelfvertrouwen om het gesprek aan te gaan. Je moet weten waarover de vragen gaan en een gepast antwoord kunnen geven.”
De vrijwilligers krijgen verschillende soorten vragen:
- Medische vragen: die beantwoorden ze niet zelf, maar sturen ze door
- Sociale vragen, een babbeltje dus
- Informatieve vragen: hoe omgaan met sociale zekerheid, financiële zaken, verzekeringen, …"
"Ik heb altijd gezegd dat ik na mijn pensioen iets wou doen voor de samenleving. Omdat ik zelf kanker heb gehad, weet ik hoe belangrijk vrijwilligers zijn. Ik heb me onmiddellijk kandidaat gesteld."
Het volledig interview met Koen kan je hier beluisteren!
"Je steekt je tijd in iets waardevol"
Zorgvrijwilliger Sofie beheert de chatfunctie. Ze heeft psychologie gestudeerd en doet graag praktijkervaring op bij Kom op tegen Kanker.
“Meestal zijn het jongeren die de weg naar het chatten vinden. Het gesprek begint meestal met een stomme vraag, maar eindigt drie kwartier later met een persoon die zijn verhaal heeft kunnen vertellen. Dat geeft voldoening. Ik heb een luisterend oor kunnen bieden aan iemand die het nodig had.”
"Je komt in contact met kwetsbare mensen. Dat kan best heftig zijn. Ik vind het heel waardevol dat ze me hun verhaal toevertrouwen. Het is fijn dat ze de stap durven zetten naar het bellen of het chatten.”
