Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Bedrijfswagen? Check de car policy!

wo 28 mei - 6:00

Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, maar een bedrijfswagen kan wel eens een vergiftigd geschenk zijn.

Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, maar een bedrijfswagen kan wel eens een vergiftigd geschenk zijn. Toch als je zelf een ongeval veroorzaakt. Alles hangt er dan vanaf of jouw werkgever voor jouw een aparte bestuurdersverzekering heeft afgesloten en welke schade gedekt is. Inspecteur Decaluwé sprak erover met Ellen Cleeren, financieel journaliste bij de krant ‘De Tijd’.

Wat gebeurt er als je een ongeval veroorzaakt met een bedrijfswagen?

Bedrijfswagens moeten wettelijk verzekerd zijn voor de schade die je als bestuurder kan toebrengen aan derden. Een werkgever moet dus voor zijn werknemers een BA auto afsluiten, een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto.

Zo’n verzekering dekt echter alleen de schade die jij als bestuurder toebrengt aan derden, en niet lichamelijke letsels die jij zelf als bestuurder oploopt. Ook als je door een ongeval overlijdt, is er geen vergoeding voor de nabestaanden.

Is het anders als je een ongeval veroorzaakt tijdens de werkuren of er buiten?

Als je een ongeval veroorzaakt op weg naar of van het werk of tijdens de werkuren, dan is het een arbeidsongeval. In dat geval komt de arbeidsongevallenverzekeraar van de werkgever tussen voor je medische kosten.

Elke werkgever is wettelijk verplicht voor al zijn werknemers een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. De tussenkomst is een bedrag van maximaal 40 927 euro.

Wat gebeurt er als je tijdens het weekend of je vakantie een ongeval veroorzaakt?

Als je je bedrijfswagen ook als privéwagen mag gebruiken, moet je nakijken of je werkgever een aparte bestuurdersverzekering voor jou heeft afgesloten. Als dat niet zo is, ben je niet verzekerd voor lichamelijke letsels die je oploopt als je met je bedrijfswagen rijdt.

In dat geval sluit je best zelf een bestuurdersverzekering af, bijvoorbeeld in de vorm van een familiale ongevallenverzekering (dat kan interessant zijn als er in je gezin verschillende leden zijn die met een (bedrijfs)auto rijden).

Heeft je werkgever wel een aparte bestuurdersverzekering afgesloten, dan zijn er twee formules:

  • De tussenkomst van de verzekeraar in het geval van lichamelijke letsels of overlijden bestaat uit een forfait (bijvoorbeeld maximaal 25 000 euro)
  • De tussenkomst van de verzekeraar in het geval van lichamelijke letsels of overlijden bestaat uit een vergoeding in verhouding tot de werkelijk geleden schade (die vergoeding kan afhangen van het loon van de werknemer, de functie binnen het bedrijf… en is doorgaans hoger dan een forfait)


Let wel, het is niet omdat jouw collega via de werkgever een aparte bestuurdersverzekering heeft, dat dat ook voor jou zo is.

Grote bedrijven werken vaak met verschillende leasingmaatschappijen, die verschillende contracten gebruiken. Het is dus mogelijk dat er voor de ene (bestuurder van een) bedrijfswagen andere voorwaarden gelden dan voor de andere (bestuurder).

Conclusie

  • Als je een bedrijfswagen hebt, kijk dan zeker de car policy van je werkgever na.
  • Als je werkgever geen aparte bestuurdersverzekering heeft afgesloten, doe dat dan zelf.
  • Is er wel een aparte verzekering, vraag dan een kopie van het contract op. Zo weet je precies welke vergoedingen je kan verwachten als je een ongeval zou veroorzaken. En als die bedragen veel te klein zijn, ga dan eens praten met je baas of overweeg een extra verzekering.

Meer informatie vind je HIER.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet