Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Bedwantsen, het souvenir dat je liever niet meebrengt vanop vakantie

do 23 jun. - 6:00

Je bent net terug van vakantie, je kijkt uit naar een heerlijke nacht in je eigen bed, maar plots krijg je overal jeuk en rode bultjes. Een mug, een leger muggen? Neen, de kans is groot dat je bezoek hebt van... bedwantsen.

Bedwantsen zijn kleine bruine kruipende insecten van zo'n halve centimeter. Ze dragen geen ziektes over, maar bijten doen ze als de beste. En ze verspreiden zich via koffers en rugzakken, kleding die op je hotelkamer lag, en lakens die je meenam op reis en terug naar huis bracht. En aangezien we steeds meer reizen, brengen we ook steeds vaker bedwantsen mee terug naar huis.

Op vakantie

Bedwantsen komen meestal voor op plekken waar mensen dicht op elkaar leven. Denk aan kamers in B&B’s, hostels, pensions, hotels, bioscopen, vakantieparken, studentenwoningen en zorginstellingen. Maar je kan ze ook vinden in auto’s, bussen, treinen, schepen en vliegtuigen. Hygiëne heeft hier trouwens niets mee te maken. De vervelende beestjes maken geen onderscheid tussen een vuile of een kraaknette kamer.

Bedwantsen hebben niets met hygiënete maken. Ze maken geen onderscheid tussen een kraaknette of een vuile kamer. Ze zijn enkel op zoek naar voedsel, jouw bloed dus.

Zoals hun naam het aangeeft, vind je bedwantsen voornamelijk in de omgeving van het hoofdeinde van een bed. Overdag verbergen ze zich onder meer onder losliggende vloerkleedjes, in alle mogelijke spleten en kieren in wanden, vensterbanken, meubels, bedden, plinten, matrassen, achter loszittend behang, in gordijnen, tot zelfs in schakelaars en stopcontacten, schoenen en kledingstukken. Bedwantsen verkiezen droog en ruw materiaal zoals hout en papier boven gladde oppervlakken zoals glas en metaal.

rode bultjes

rode bultjes

Je gaat op reis...

Controleer bij aankomst meteen je slaapkamer. Begin bij het beddengoed: als je daar zwarte vlekjes op ziet zitten, dan kunnen dat uitwerpselen van bedwantsen zijn. 

Zet je koffers niet tegen de bedden of de meubels aan. Beter is dat je ze in de badkamer of in het midden van je slaapkamer zet - of in ieder geval ergens waar ze niet in de weg staan. Staan er in je hotelkamer kofferrekken? Gebruik ze!

Terug thuis

Laad je koffers en andere reistassen niet uit in je slaapkamer! De inkomhal of de garage zijn betere plekken. Eenmaal uitgeladen, check je de koffers zelf op bedwantsen. Vergeet de naden niet, dat zijn een van de favoriete plekjes van die beestjes. Een stofzuigerbeurt kan zeker geen kwaad.  

Schrik dat je toch bedwantsen hebt meegebracht? Was al je kleding op een temperatuur van 60 graden of hoger. Bedwantsen overleven zo'n temperaturen niet. Heb je kledingstukken die niet tegen hoge temperaturen kunnen? Stop de kleding dan twee dagen in de vriezer op minstens -14 graden.

Toch prijs? 

Hebben de bedwantsen jouw kamer en huis gekoloniseerd (dat merk je vaak nadat ze er al enkele weken wonen) bel een professionele bestrijder. Huis- tuin- en keukenmiddeltjes allerhande brengen geen soelaas. De gespecialiseerde bestrijder zal eerst een inspectie uitvoeren en dan de ongenode gasten op de juiste manier aanpakken. 
 

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet