Begrafenisondernemer Marieke Depoorter: "Het is enorm pijnlijk dat familieleden geen afscheid mogen nemen, dat gaat door merg en been"
di 21 apr. - 9:42

"Het coronavirus kwam op ons af. In het begin dachten velen, wij ook, dat het om een griepje ging en wij daar lichtjes de gevolgen van zouden merken. Toen bleek dat het serieus was, dachten we dat het maar enkele weken zou duren. Niets bleek echter minder waar!"
"Onze sector merkte als één van de eerste hoe ernstig dit virus is. Bij het eerste overlijden door het coronavirus kwam de ernst meteen bij ons binnen. De behandelende arts hamerde vooral op de eigen veiligheid bij het ophalen van de overledene. Dat was even slikken."
Afstand
"De coronacrisis verandert onze manier van werken hard. Onze warme aanpak is nu heel moeilijk door het afstandelijke karakter waarmee alles moet gebeuren. Ik heb het dan over telefonische afspraken enz. Daarmee heb ik het zelf ook heel moeilijk."
"Het is verschrikkelijk en enorm pijnlijk om familieleden geen afscheid te kunnen laten nemen. Dat gaat bij ons door merg en been. Hoe langer de quarantaine aanhoudt, hoe langer families elkaar niet hebben gezien. Ze kunnen ook geen afscheid nemen in het ziekenhuis. Het is echt schrijnend. Hierdoor is het rouwproces nog moeilijker voor hen."

Een alternatief rouwproces
"Indien mogelijk spreken we af met het ziekenhuis zodat de familie daar ter plaatse nog even afscheid kan gaan nemen. Dit is praktisch niet altijd mogelijk. We proberen de mensen de kans te geven om op zijn minst de kist te kunnen groeten in het funerarium, een schrale troost..."
"Mensen begrijpen de situatie maar al te goed. Toch blijft het moeilijk wanneer dit in je eigen dichte omgeving gebeurt. Dan is er frustratie en is het moeilijker om je bij deze 'nieuwe' situatie neer te leggen. De kans op besmetting wordt dan een bijkomende zaak. Ook families die niet besmet zijn en waarvan de naaste niet is gestorven door corona, moeten toch dezelfde maatregelen volgen."
We moeten er nu zijn voor de families. Nu meer dan ooit. Want voor hen is het het ergst.
Uitgeput
"Ook voor ons wordt het mentaal steeds zwaarder, wij voelen ons uitgeput. Dit alles heeft een grote impact op ons en onze job, wij merken dit enorm. Er zijn heel veel covid-overlijdens. Toch is het moeilijk hierop een cijfer te plakken, want iedereen voor wie we een laatste uitvaart verzorgen, is potentieel besmet."
"Kunnen we dit nog even volhouden? Dat is nog maar de vraag. We kunnen niet anders, we moeten er nu zijn voor de families. Nu meer dan ooit. Want voor hen is het het ergst. Maar we hopen dat we snel terug ‘normaal’ kunnen werken", besluit Marieke Depoorter.