Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Belgische voebalhooligans en hun buitenlandse vrienden

vr 8 feb. - 10:03

Problemen met buitenlandse voetbalfans stonden deze week op de agenda van het overleg tussen de voetbalbond, de Pro League en de voetbalcel van Binnenlandse Zaken. Het is geen nieuwe problematiek, maar er waren onlangs opnieuw verschillende incidenten.
© Foto: sporza

Na de Limburgse derby tussen STVV en Genk werden 9 fans van MVV Maastricht gearresteerd voor het bekogelen van Genkse supportersbussen. Een dag later doken Utrecht-fans op voor de match tussen Gent en Anderlecht.
 

Geen nieuw fenomeen

Maandagavond en donderdagmiddag kwamen de incidenten aan bod op een vergadering tussen de voetbalcel van Binnenlandse Zaken, de Pro League, de voetbalbond en de politiediensten. "Het aantal problemen is niet plots zodanig groot dat er over een fenomeen kan worden gesproken", zegt Binnenlandse Zaken. Maar op korte tijd is wel een aantal incidenten geconstateerd. Vooral met hooligans uit Nederland.

Nederland, Duitsland en Frankrijk

Doorheen de jaren hebben hooligans van zowat alle Belgische clubs "vriendschapsbanden" aangeknoopt met buitenlandse clubs. "Die komen inderdaad bij voorkeur uit Nederland, maar ook uit Duitsland of Frankrijk", weet een Antwerpse journalist die zich al jaren verdiept in het onderwerp.

Wie hoort bij wie?

"Het is geen geheim dat de zware jongens van Anderlecht en Ajax goed overeenkomen. Hetzelfde geldt voor Club Brugge met hooligans van Den Haag en Rijsel. Standard trekt op met fans van Den Bosch, Charleroi heeft al vele jaren een band met PSV, de ultra's van Genk verbroederen met Fortuna Sittard, KV Mechelen heeft vriendschapsbanden met Roda JC, stadsgenoot Racing Mechelen met Dordrecht en Beerschot met Groningen."

"Die verbondenheid gaat vaak jaren terug, maar kan ook wisselen. Standard-fans hadden een band met Groningen, maar die kozen later voor Beerschot. Soms slaat een band zelfs om in vijandschap, zoals tussen de harde kernen van Antwerp en Feyenoord. Tegenwoordig is Antwerp gelinkt aan Willem II en Milwall in Engeland. Dat heeft ook te maken met het feit dat de groepen van Antwerp en Feyenoord beide sterk zijn en dus goede tegenstanders voor elkaar."

Open grenzen en goedkope vliegtuigtickets

Een nieuw fenomeen is grensoverschrijdend hooliganisme allerminst. U herinnert zich misschien de zware rellen na Club Brugge - Antwerp vorig seizoen. Antwerp-hooligans gingen toen niet in op de oproep tot een confrontatie.

"Volgens de cijfers die ik kreeg, stonden toen 80 hooligans van Den Haag, 30 van Rijsel, 16 van Beerschot Wilrijk, 5 van York City en 10 van het Sloveense Olimpija Ljubljana zij aan zij met hooligans van Club", zegt onze bron. "Bij gebrek aan een tegenstander viel de groep de politie aan. Het werd een echte veldslag van de oude stempel."

Onthaal, onderdak en een feestje

In een onderzoek van de KU Leuven uit de jaren 80 stond al beschreven hoe Belgische hooligans ook omgekeerd hun vaardigheden gingen "bijschaven" in het buitenland. Open grenzen en goedkope vliegtuigtickets maken dat reizen alleen maar makkelijker.

"In heel Europa, van Zweden tot Griekenland, zijn voetbalfans voortdurend onderweg om elkaar bij te staan. Vaak beginnen connecties simpel. Eén of enkele fans komen elkaar tegen tijdens een oefenmatch of tijdens hun vakantie op Ibiza."

"Later trekken ze met een grotere groep naar hun nieuwe vrienden in het buitenland.  Vriendschappen zijn vaak intens, zeker na vele jaren. De ontvangende club zorgt voor onthaal, onderdak of minstens een feestje."

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet