Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

de inspecteur

Ben je altijd goedkoper af op de luchthaven?

vr 4 apr. - 5:58

Shoppen in de luchthaven: goed voor je portemonnee of toch maar opletten?
Ben je altijd goedkoper af op de luchthaven?

De paasvakantie staat voor de deur en misschien vertrek jij straks wel met het vliegtuig naar je vakantiebestemming. Je kan dan in de zogenaamde tax free-zone nog snel wat spullen kopen voor onderweg, want ze zeggen toch dat het daar véél goedkoper is... Maar is dat wel zo?

Als je aankomt op de luchthaven kan je haast niet naast termen als tax free, duty free en travel value kijken. Een beetje bizar, want sinds 1999 is de taksvrije verkoop op de luchthaven afgeschaft voor reizigers binnen de Europese Unie.

Een ‘correcte’ prijs

Na die afschaffing hadden vele winkeliers in Zaventem schrik om hun verkoopsargument te verliezen en dus bleven ze een ‘correcte prijs’ aanbieden.

Ze garanderen je niet dat je de goedkoopste prijs krijgt op alle producten, maar je mag er volgens de woordvoerder van Brussels Airport, Jan Van der Cruysse, wel van uit gaan dat je dezelfde prijs of tot tien procent minder betaalt dan in de supermarkt.

Travel value = verkoopstruc

Een pak winkels in Zaventem verstaan onder Travel value dat je hun producten kan aankopen aan de stadsprijs min het gelijke aan de btw. Dat ze ons die btw besparen lijkt misschien leuk, maar Test-Aankoop ziet dat gewoon als een verkoopstechniek. Travel Value is dan ook geen officieel label.

Als je ‘duty free’ ziet staan, dan mag je je argwaan opbergen. Dat label geldt voor alle producten waarop je accijnzen moet betalen, bijvoorbeeld alcohol en sigaretten. Die accijnzen vallen weg op de luchthaven, op voorwaarde dat je de wettelijke limiet niet overschrijdt.

Niet-courante verpakkingen

Misschien heb je het zelf al gemerkt: je kan op de luchthaven ook veel producten aankopen in niet-courante formaten. Zo bieden veel winkels je flessen sterke drank aan van 1 liter.

Dat heeft te maken met de begrenzingen. In de regeltjes gaat het steeds over het aantal liter dat je mag invoeren. Zo kan je makkelijker tellen en ervoor zorgen dat er niet te veel in je winkeltas zit.

Vermijd impulsaankopen

Maar vergelijk dan toch ook eens de prijs met de flessen in de stad. Impulsaankopen zijn immers nooit een goed idee en het is ook extra moeilijk om in zo’n 'tax free zone' de prijzen te vergelijken met die in de ‘echte wereld’. Je zou het eigenlijk al op voorhand moeten doen.

Als je dan een slag slaat op de luchthaven, zal je nog eens zo gelukkig zijn. Gewoon omdat je weet dat het écht een slag is!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet