Berlarenaar helpt bosbranden blussen in Australië. "We bestrijden vuur met vuur"
di 7 jan. - 9:03
Als Jo De Smet wordt opgeroepen voor een brand, dan moet hij zijn gewone werk even opzij zetten. Dat kan omdat het bedrijf aanzet om vrijwilligerswerk te doen. "Natuurlijk moeten er afspraken gemaakt worden als het over meerdere dagen gaat."
Jo is afkomstig van Berlare, maar woont in de Australische staat Victoria. Hij werkt er voor Janssen Farmaceutica. In zijn vrije tijd is hij vrijwillig brandweerman.
"De branden zijn er dit keer veel eerder dan andere jaren," zegt Jo. "Gewoonlijk begint het in januari, februari, maar dit keer zijn we de eerste keer opgeroepen in november." De eerste bosbranden braken uit in New South Wales, een andere staat dan waar hij woont. Ook in december is hij daar een week gaan blussen. Nu concentreert zijn team zich op Victoria zelf, ook dat is een 'high risk' zone, een gebied met veel risico op bosbranden.
Vuur met vuur bestrijden
"Bij blussen denk je aan water, maar soms moeten we vuur met vuur bestrijden. Als een brand van oost naar west gaat, proberen we die minder brandstof te geven, dus steken we een deel bos gecontroleerd in brand zodat het op die plek stopt, we creëren zo een brandgang."
Water is nodig om over de brand te doen, maar vooral ook om huizen en gebouwen als ziekenhuizen of watervoorraden te beschermen.
(Lees verder onder de foto)
Jo De Smet bij de brandweerwagen en rookpluimen in de verte
Strike team
Jo maakt deel uit van een 'strike team'. Dat bestaat uit 5 personen die elk voor een voertuig zorgen, brandweerwagens of tankwagens of andere vrachtwagens nodig om te blussen. Hij was al leider van zo'n team en chauffeur van tankwagens die 3000 l water bevatten.
"Ja dat is gevaarlijk", geeft hij toe, "maar bij elke briefing wordt de veiligheid benadrukt. Alles wat we doen is goed gepland, veiligheid is het allebelangrijkste."
Ontzettende impact
"De branden hebben een grote impact op het leven in heel Australië. Natuurlijk voor de mensen die hun huis kwijt zijn, maar we zijn ook al drie collega's verloren."
De bosbranden zijn een hele dag door in het nieuws en er zijn apps waar iedereen de evolutie van de branden kan opvolgen. Via de smartphone worden we gewaarschuwd van branden in de buurt. "Ook in onze gemeente worden we voorbereid op bosbranden, want het is een 'high risk' gebied. We hebben al veel geluk gehad dat er nog geen branden geweest zijn."
Jo is er niet gerust in, want het droogteseizoen is nog lang niet voorbij, het gevaar blijft groot.
Jo en zijn team brandweerlieden