Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Bespaar op je verwarming met ‘zilverpapier’

wo 10 dec. - 7:05

Van radiatorfolie heb je zeker al gehoord. Wist je dat er ook HR-radiatorfolie is? En wat als ik zilverpapier gebruik?

Radiatorfolie voor op de muur ken je zeker al, maar de “HR radiatorfolie” misschien nog niet. Die recentere variant kleef je gewoon op de achterkant van de radiator zelf. Volgens een Nederlandse fabrikant is dat efficiënter dan op de muur, en je ziet de folie ook niet hangen.

Ze is eigenlijk bedoeld voor moderne paneelradiatoren, maar ook bij oude gietijzeren radiatoren heeft ze effect. Energieconsulent David Taelman deed voor De Inspecteur de test met z’n infraroodcamera. Hij merkte dat de folie heel wat van de stralingswarmte terugkaatst naar de voorkant van de radiator. De muur achter de radiator wordt dus veel minder warm, en die warmte verdwijnt niet naar buiten.

Radiator zonder folie:
 

 


Het verschil in temperatuur loopt op tot zo’n 10 graden. Een mooi resultaat voor een set folie van zo’n 17 euro, waarmee je in principe een drietal radiatoren kan bekleden. Maar het kan nog goedkoper…

 

 

Zilverpapier

Eigenlijk heeft de gewone aluminiumfolie uit je keukenkast ongeveer hetzelfde effect. Het verschil in temperatuur bedroeg tijdens de test een goeie 9 graden. Bijna net zo efficiënt dus, en nòg goedkoper.
 

 


Wel iets om rekening mee te houden: de gekochte HR radiatorfolie is veel steviger en makkelijker te plaatsen. Je moet al een crack zijn om aluminiumfolie te bevestigen zonder het te scheuren…

 

 

Verwarmingskosten drukken

Als je alle radiatoren in je huis bekleedt met folie, kun je volgens professor Dirk Saelens van de KULeuven behoorlijk wat besparen: zo’n 50 euro per jaar in een oudere woning, tot 7,5 euro per jaar in een nieuw, goed geïsoleerd huis.

Combineer je de folie met nog wat andere kleine ingrepen, dan loopt de besparing nog veel verder op.

  • Dicht zoveel mogelijk kieren en spleten en zet je verwarming volledig af wanneer de ramen opengaan om te verluchten. Besparing: tot € 115/jaar
  • Draai je thermostaat een graadje lager en zet de verwarming zo laag mogelijk in ruimtes die niet verwarmd moeten worden. Besparing: tot ongeveer € 105/jaar
  • Isoleer leidingen die door koude ruimtes lopen. Besparing: zo’n € 30/jaar
  • Installeer een spaardouchekop in de douche en probeer de kraan wat sneller dicht te draaien. Besparing: tot 100 € per jaar (en een lagere waterrekening)

Ook bij nieuwe woningen loont het trouwens de moeite om na te gaan of de installatie goed is afgesteld: een condenserende ketel die niet condenseert omdat het temperatuurregime te hoog is ingesteld kost al gauw 200 € te veel per jaar.

En nog een laatste tip: monitor je verbruik. Mensen zijn competitiedieren. We hebben de neiging om ons eigen ‘record’ te willen breken en beter te doen dan vorig jaar. Nogal wat energieleveranciers bieden programmaatjes aan om je verbruik op te volgen. Doe er je voordeel mee!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet