de inspecteur
"Betaal digitaal, 't is het nieuwe normaal"
di 23 apr. - 9:26
Maar liefst 89% van de Belgen geeft in een onderzoek van de Europese Centrale Bank aan dat ze de voorkeur geven aan digitaal betalen. Toch gebeuren 63% van onze betalingen nog steeds cash. Dat heeft een paar redenen blijkt uit de bevraging:
- Voor 51,1% van de Belgen ontbreekt de mogelijkheid om met de kaart of smartphone te betalen
- 19.4% betaalt cash uit pure gewoonte. Er is nog steeds een -onterechte- schaamte om kleine bedragen met de kaart te betalen
Met zo'n hoog percentage aan cash betalingen lopen we sterk achter op andere landen. In Zweden bijvoorbeeld gebeurt slechts 15% van het aantal betalingen cash.
Onze digitale voorkeuren
- Bijna de helft van de Belgen betaalt het liefst met de debitkaart
- 19% geeft de voorkeur aan betaalapplicaties zoals de bankapp of Payconiq by Bancontact. Bij jonge Belgen (- 34 jaar) zijn de betaalapplicaties nóg populairder. Voor 29% uit die doelgroep is de applicatie het favoriete betaalmiddel
- Zo'n 9.4% verkiest de kredietkaart
Contactloos schrikt af
De nieuwere bankkaarten geven ook de optie om contactloos te betalen met bedragen tot €25. Je houdt in dat geval gewoon je bankkaart tegen de terminal zonder je code in te toetsen. Vandaag gebeuren amper 4% van onze betalingen contactloos. Ook vindt 44,8% betalen met de smartphone onveilig.
Meer dan de helft van de Belgen vindt die manier van betalen allesbehalve veilig. Er is geen vertrouwen in het achterliggende beveiligingssysteem en er is volgens de ondervraagden ook te weinig informatie beschikbaar over deze manier van betalen.
Digital Payment Day
Zaterdag 11 mei wordt uitgeroepen tot Digital Payment Day. Op die dag wordt digitaal betalen met de kaart of smartphone in de verf gezet. De actie wordt ondersteund door Febelfin, handelsorganisaties en betaalpartners. Het doel is dat handelaren en vrije beroepen meer digitale betaalopties aanbieden én dat consumenten ook meer op die manier zullen betalen.
Cashless betalen heeft heel wat voordelen tegenover betalen met cash: het is makkelijk en snel. Heel wat mensen hebben ook het idee dat betalen met cash 'gratis' is. Maar cash geld brengt een maatschappelijke kost met zich mee van zo'n €129 per Europeaan per jaar. Geld moet namelijk gedrukt, geslagen, getransporteerd en gecontroleerd worden. Daarnaast heeft cash geld ook een grote ecologische kost.