de inspecteur
Betaal jij plots ook meer voor de loodgieter of een pakje bloem? Overheid roept op om prijsstijgingen te melden.
do 16 apr. - 7:29
Carine Goos uit Brecht getuigt bij De Inspecteur. "Vorige week ging het toevoerkraantje van mijn wasmachine stuk. Ik bel mijn loodgieter maar ik krijg meteen te horen dat de prijzen gestegen zijn omwille van de coronacrisis. De prijs per werkuur is opgetrokken van 55 euro naar 168 euro. Toen ik dat hoorde, viel ik achterover. Zo'n hoog bedrag voor dezelfde service! Ik heb vriendelijk bedankt. De reparatie kan nog wel even wachten."
Meer meldingen
Carine is niet de enige die te maken krijgt met onredelijke prijsstijgingen. De FOD Economie krijgt al sinds de start van de crisis heel wat meldingen over misbruiken. Het gaat dan niet alleen om bedrijven die woekerprijzen aanrekenen voor goederen of diensten. Er is ook een toename van het aantal klachten specifiek over fraude bij de verkoop van mondmaskers en handgels, over phishing en over openingsuren van winkels.
Nochtans moeten bedrijven en winkels zich ook in deze coronatijden aan de regels houden. Het kan dus niet dat er abnormale prijzen worden aangerekend. Daarom roept de FOD Economie op om misbruiken zoveel mogelijk te melden.
Meldpunt
Krijg je zelf ook te maken met een bedrijf dat een woekerprijs aanrekent voor een bepaalde dienst of een bepaald product? Of word je het slachtoffer van andere frauduleuze praktijken? Meld het dan zeker via de website van de overheid: meldpunt.belgie.be.
Sinds kort is er bij het Meldpunt een speciale optie toegevoegd om misleiding, bedrog, oplichting of fraude te melden die te wijten is aan de coronacrisis. De FOD Economie bekijkt elke klacht en kijkt geval per geval of er sprake is van wanpraktijken en abnormale winsten. Indien nodig grijpt de overheid in. Bedrijven die zich niet houden aan de regels, kunnen een zware geldboete krijgen en eigenaars riskeren zelfs een gevangenisstraf.