Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Betaal jij plots ook meer voor de loodgieter of een pakje bloem? Overheid roept op om prijsstijgingen te melden.

do 16 apr. - 7:29

Sommige bedrijven maken misbruik van de coronacrisis. De Inspecteur krijgt heel wat mails van misnoegde consumenten. En ook de FOD Economie krijgt een pak klachten over woekerprijzen en abnormale prijsstijgingen van bepaalde diensten. Het is onaanvaardbaar dat malafide spelers deze gezondheidscrisis misbruiken om winst te maken. En dus vraagt de overheid om misbruiken zoveel mogelijk te melden.

Carine Goos uit Brecht getuigt bij De Inspecteur. "Vorige week ging het toevoerkraantje van mijn wasmachine stuk. Ik bel mijn loodgieter maar ik krijg meteen te horen dat de prijzen gestegen zijn omwille van de coronacrisis. De prijs per werkuur is opgetrokken van 55 euro naar 168 euro. Toen ik dat hoorde, viel ik achterover. Zo'n hoog bedrag voor dezelfde service! Ik heb vriendelijk bedankt. De reparatie kan nog wel even wachten."

Meer meldingen

Carine is niet de enige die te maken krijgt met onredelijke prijsstijgingen. De FOD Economie krijgt al sinds de start van de crisis heel wat meldingen over misbruiken. Het gaat dan niet alleen om bedrijven die woekerprijzen aanrekenen voor goederen of diensten. Er is ook een toename van het aantal klachten specifiek over fraude bij de verkoop van mondmaskers en handgels, over phishing en over openingsuren van winkels. 

Nochtans moeten bedrijven en winkels zich ook in deze coronatijden aan de regels houden. Het kan dus niet dat er abnormale prijzen worden aangerekend. Daarom roept de FOD Economie op om misbruiken zoveel mogelijk te melden.

Meldpunt

Krijg je zelf ook te maken met een bedrijf dat een woekerprijs aanrekent voor een bepaalde dienst of een bepaald product? Of word je het slachtoffer van andere frauduleuze praktijken? Meld het dan zeker via de website van de overheid: meldpunt.belgie.be.

Sinds kort is er bij het Meldpunt een speciale optie toegevoegd om misleiding, bedrog, oplichting of fraude te melden die te wijten is aan de coronacrisis. De FOD Economie bekijkt elke klacht en kijkt geval per geval of er sprake is van wanpraktijken en abnormale winsten. Indien nodig grijpt de overheid in. Bedrijven die zich niet houden aan de regels, kunnen een zware geldboete krijgen en eigenaars riskeren zelfs een gevangenisstraf.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet