Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Betalen om geld af te halen: mag dat?

do 20 dec. - 7:14

Klanten van de online zichtrekening Lion Account van ING moeten vanaf 1 januari 2019 een halve euro betalen als ze geld afhalen aan een bankautomaat die niet van ING is. Maar mag dat wel?

Geld afhalen blijft voor die ING-klanten wel gratis aan alle geldautomaten van ING zelf. Maar dan moet je er wel één in je buurt vinden. ING rekent de kost aan, naar eigen zeggen "om een duurzame bank te blijven en onze klanten en de economie te kunnen blijven ondersteunen."

"We herbekijken op gezette tijdstippen ons tariefbeleid. De bestaande tarieven van sommige producten en diensten zullen worden aangepast aan enkele specifieke kosten, zoals bijvoorbeeld het gebruik van geldautomaten," aldus ING. 

De online zichtrekening van ING zal ook niet meer gratis zijn voor wie de rekening met meerdere mensen wil beheren. Je betaalt 10 euro per jaar als er meer dan 1 houder is van de rekening. 
 

24 geldafhalingen zijn gratis

In 2004 werd beslist dat elke klant recht heeft op 24 gratis geldafhalingen per jaar aan bankautomaten van de eigen bank. Dat zijn de banken en de toenmalige ministers van economie en consumentenzaken toen overeengekomen. Omdat uit metingen bleek dat een Belg gemiddeld 24 keer per jaar geld afhaalt.

In principe mag een bank dus een kost aanrekenen als je voor de 25ste keer in het jaar geld afhaalt aan de bankautomaat van je eigen bank. Maar dat gebeurt zelden. En een bank mag dus ook een kost aanrekenen als hun klanten geld afhalen aan een automaat van een andere bank.

Elke bank beslist zelf of er een kost is, en hoeveel die dan bedraagt. Die vrije keuze zorgt ervoor dat er concurrentie is tussen de verschillende banken. Jij als klant kan dan de beste optie kiezen. 

Bestaat de gratis zichtrekening nog? 

Dat maakt wel dat een gratis online zichtrekening in veel gevallen niet gratis is. Test-Aankoop zegt dat het aanbod aan zichtrekeningen dat echt gratis is, intussen bijzonder mager is geworden. Volgens de consumentenorganisatie blijven er, los van de nichespelers, eigenlijk nog maar drie over bij de grotere banken: Keytrade KeyPack, DB E-Account en Argenta Girorekening. 

Gratis is een mythe.Aan zichtrekeningen zijn nu eenmaal kosten verbonden.

— Febelfin

"Gratis is een mythe," zegt Febelfin, de Belgische Federatie van de Financiële Sector. "Aan zichtrekeningen zijn nu eenmaal kosten verbonden: de geldautomaten moeten onderhouden en beveiligd worden, de IT-systemen achter de zichtrekeningen moeten feilloos werken, ... dus dat heeft een kostprijs. En dan is het ergens logisch dat de banken die kosten doorrekenen aan de klanten."

Elke bank is vrij om kosten en vergoedingen te vragen. Maar ze zijn wel verplicht om de kosten duidelijk mee te delen. Dus informeer je goed als je voor een 'gratis' zichtrekening gaat. Want gratis is niet altijd gratis. Ook niet in de bankensector. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet