
de inspecteur
Betalen we te veel voor onze telefoontjes?
di 22 apr. - 6:10

Als je je telefoonfactuur bekijkt, zal je nergens gesprekken van pakweg tien of vijftien seconden zien staan. Toch bel je vaak niet langer dan dat, maar de gesprekken worden voor minstens een minuut aangerekend.
Bijna alle telecomoperatoren in Vlaanderen hanteren hetzelfde principe: de eerste minuut van een gesprek betaal je sowieso. Na de eerste minuut betaal je per seconde.
Verbindingskost gooit roet in het eten
Het lijkt eerlijker om voor alle oproepen, ook de korte, per seconde te betalen. Toch is dat niet noodzakelijk voordeliger voor je portemonnee.
In zo’n systeem zou je namelijk een hogere vaste kost moeten betalen per oproep. Als die kost merkelijk hoger ligt, zou je factuur uiteindelijk nog duurder kunnen uitvallen dan vandaag. Zelfs al betaal je dus per seconde vanaf de start van je gesprek.
Die verbindingskost is een noodzakelijk kwaad. Logisch ook, want het kost natuurlijk wel wat om jouw toestel te verbinden met dat van je gesprekspartner.
En de operatoren rekenen elkaar daar onderling ook kosten voor aan. En die kosten zitten in het huidige systeem dus bij alle bellers mee verrekend in de eerste belminuut.
Abonnementsformules
En er is nog een reden waarom het niet zo interessant is om per seconde te gaan betalen: bij abonnementsformules waarbij je onbeperkt mag bellen heeft het bijvoorbeeld weinig zin om dat te doen. Elke oproep is daar al in de abonnementsprijs inbegrepen.
Volgens de telecomoperatoren heeft de klant zijn factuur ook het liefst zo duidelijk mogelijk. Zo’n apart aangerekende verbindingskost oogt dan niet zo prettig, omdat het lijkt alsof er een extra kost is bijgekomen.
De operatoren kiezen dus voor de meest elegante en heldere oplossing: ze nemen de connectie mee op in de prijs van de eerste minuut. Ook al betaal je op het einde van de maand dus meer minuten dan je werkelijk gebeld hebt.
Als je wil weten welk tariefplan het best bij jou past, surf van even naar de site van het BIPT.