
de inspecteur
Beter een duur maatje dan een goedkoop
do 13 jun. - 0:30

Vis: De start van het maatjesseizoen
Sinds dinsdag zijn ze er opnieuw: de Hollandse nieuwe maatjes! De prijs kan als maatstaf genomen worden voor een kwaliteitsvol maatje. Voor een goed, vers maatje betaal je een duurdere prijs. Een goedkoop maatje is niet vers en heeft al een tijdje in de diepvries vertoeft.
De verse maatjes zijn beschikbaar van nu tot eind augustus.
Weetje: Vanwaar de naam 'Hollandse maatjes'?
Het is een verbastering van het woord 'maagd'. Het gaat namelijk over haringen die gevangen wordt voor ze kuit schieten. Het Hollandse slaat op de manier van schoonmaken. De kieuwen en de ingewanden worden eruit gehaald. Enkel de alvleesklier blijft zitten. Deze zorgt voor een rijpingsproces dat de maatjes zijn unieke smaak geeft. Daarna worden ze gezouten en dan verder gekuist, en ook vel en graten verwijderd.
Groente: Bloemkool
Bloemkool doet je misschien aan winterse kost denken maar het seizoen van de kool uit volle grond is nét begonnen. De bloemkool werd vroeg geplant, zit al even in de grond en heeft daardoor heel wat energie uit de bodem geput. Dat merk je duidelijk in de smaak.
Voor wie het al eens iets anders mag zijn: er is ook bloemkool in het groen, oranje en paars. De smaak is volledig hetzelfde als de klassieke witte bloemkool, het oogt alleen anders op je bord.
Bloemkool is momenteel erg populair bij foodies omwille van zijn mogelijkheden. Denk dus verder dan de traditionele bloemkool in bechamelsaus en maak er eens een taboulé of pizzabodem van.

Fruit: Blauwe bes
Het seizoen van de Belgische blauwe bes zit in de startblokken maar grote volumes kunnen we pas vanaf juli en augustus verwachten. Daarom kan het zijn dat je momenteel nog een dure prijs betaalt.
