Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Bieden en opbieden als je een huis koopt: wat mag en wat mag niet?

do 21 jan. - 8:22

De enige correcte en legale manier om op te bieden als je een huis wil kopen is via het online notarisplatform Biddit, onder toezicht van een notaris. Het is de online versie van de openbare verkoop. Maar particulieren of immokantoren mogen mensen niet tegen mekaar laten opbieden. Al lijkt dat in de praktijk wel te gebeuren.
huis te koop
© Pixabay

Nathalie is op zoek naar een huis in Gent en merkt dat particulieren op immoweb tegenwoordig vaak werken met een instelprijs. Dat zet toch de deur open voor opbieden? De inspecteur zoekt het uit.  

Als particulier mag je kopers niet tegen elkaar laten opbieden    

Er zijn heel duidelijke regels volgens notaris Bart Van Opstal. “Je mag als particulier online een instelprijs zetten en mensen uitnodigen om een bod te doen, maar wat je als particulier niet mag doen is mensen tegen elkaar uitspelen of tegen elkaar laten opbieden.  Want dan ben je als particulier een openbare verkoop aan het organiseren en dat is verboden, dat mag alleen onder toezicht van een notaris die moet toezien of alles correct verloopt.”   

Als je kopers toch tegen elkaar laat opbieden riskeer je dat de verkoop van je huis in het gedrang komt. “Het is gevaarlijk, want er is altijd een winnaar en een verliezer, en die verliezer kan revanche nemen, en er een zaak van maken. Dat kan een gerechtelijke procedure worden die die lang duurt en veel geld kan kosten.“   

Via het notarisplatform Biddit mag je wel opbieden 

Via het platform Biddit kan je wel op een correcte manier online opbieden, zegt notaris Bart Van Opstal. “Daar speelt de concurrentie onder toezicht van de notaris. Het is de online versie van de openbare verkoop.  Het gebeurt op een transparante en open manier.“  

Luisteraar Nathalie heeft ervaren dat het bijzonder hard kan gaan. Een huis in Gent werd verkocht voor het dubbel van de instelprijs.  Bart Van Opstal bevestigt dat: “Als iets goed in de markt ligt zijn er veel bieders die concurrentieel tegen elkaar opbieden en die concurrentie kan de prijs opdrijven.”   
 

Een openbare verkoop mag alleen onder toezicht van een notaris die moet toezien of alles correct verloopt

— Notaris Bart Van Opstal

Bieden onder gesloten omslag, een nieuwe trend 

“Veel immomakelaars gebruiken al een tijd het systeem van bieden onder gesloten omslag, maar deze in de coronatijden is het systeem alleen maar populairder geworden. “ zegt Stefaan Leliaert van het BIV, het beroepsinstituut voor vastgoedmakelaars. Er wordt in dat geval een instelprijs bepaald. Mensen kunnen komen kijken naar de woning en onder gesloten omslag een bod doen. Op een bepaald moment wordt de verkoop gesloten en dan worden alle omslagen opengedaan. Het hoogste bod heeft de eerste kans.  Er is op die manier geen concurrentie onder de bieders.    

Ook hier mogen makelaars bieders niet tegen mekaar uitspelen en laten opbieden. Een openbare verkoop mag alleen georganiseerd worden via Biddit onder toezicht van een notaris.  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet