Bijzondere les in Gent: "hoe kan je studeren op kosten van je ouders?"
vr 10 jan. - 8:19
Van 7 tot en met 10 januari openen verschillende aula's van de KU Leuven hun deuren voor duizenden scholieren tijdens de 'Juniorcollegedagen'. Op 10 januari gebeurt dat op de Technologiecampus in Gent. Op zo'n dag kunnen de leerlingen al even student zijn en een dag lang kennismaken met verschillende vakken. Op die manier leren de jongeren hun interesses beter inschatten en dat maakt het makkelijker om te beslissen welke richting ze kunnen volgend aan de Universiteit.
Studeren op kosten van je ouders
Eén les springt er wel uit: "Hoe kan je studeren op kosten van je ouders". Het klinkt straffer dan het lijkt, want het gaat eigenlijk om familierecht: "We gaan met de toekomstige studenten overlopen in hoeverre hun ouders nog moeten instaan voor de kosten van de lessen eens zij meerderjarig, dus 18 jaar, zijn geworden", legt professor Ingrid Boone uit, die de les geeft. Ingrid Boone geeft familierecht: "Het gaat over de rechten van de student, en over de rechten en plichten van ouders ten opzichte van hun kinderen." Want de verplichtingen stoppen niet van zodra een kind 18 jaar is geworden: "Er zijn bepaalde plichten die blijven doorlopen. Ouders moeten volgens hun financiële mogelijkheden instaan voor de kosten van hun kinderen. Het gaat niet alleen over de kosten van de studies, maar ook andere kosten zoals eten, kledij en hobby's. Die financiële verplichting blijft zolang de studie blijft doorgaan."
Maar wanneer is die studie dan voltooid? "Dat is niet altijd zo duidelijk", gaat de professor verder, "maar het criterium is dat kinderen het recht hebben om de levensstandaard van hun ouders te volgen. Dat wil niet zeggen dat kinderen zomaar mogen verwachten dat ze luxueus worden opgevoed door hun ouders als die dat zelf niet kunnen natuurlijk. Maar een kind mag bijvoorbeeld wel meegaan op reis als de ouders dat doen."
Wettelijk kader
De wet zegt dus dat de onderhoudsplicht doorloopt tot de studies gedaan zijn. "Maar het komt zelden voor dat een kind dat zelf eist voor een rechter. De discussies die erover worden gevoerd voor de rechtbank spelen zich meestal niet af tussen kind en ouders, maar tussen ouders onderling. Bijvoorbeeld bij ouders die uit elkaar zijn gegaan en waarbij één van de ouders niet langer wil betalen in de kosten voor het kind. Die ouder vindt dan dat de plicht om het meerderjarig kind nog verder financieel te onderhouden is opgehouden. Dat gebeurt soms als de studies niet goed gaan."
Wat met jobs naast de studies
De titel van de les luidt: "Hoe kan je studeren op kosten van je ouders?". Maar de realiteit is wel dat veel studenten een job doen naast hun studies om die zelf te kunnen betalen, of toch een deel ervan: "Ook al verdienen zij een extraatje, dan nog is het niet de bedoeling dat dat geld volledig voor hun studies en hun levensonderhoud dient. Als kinderen een beperkt inkomen hebben, en met een studentenjob geld verdienen, dan beschouwt de rechtspraak dat als iets wat het kind vrij mag gebruiken. Dat hoeft dus niet bijgedragen te worden in de kosten van de studies. Maar de ouders kunnen daar wel afspraken over maken met de kinderen. Als de kinderen dat dan zelf zien zitten, kunnen die met dat geld ook hun steentje bijdragen." De ouders en de kinderen moeten daar gewoon in overeenkomen dan. Maar veel hangt ook af van wat de kinderen zelf verwachten: "Als die kinderen graag extra zaken hebben, meer dan wat de ouders kunnen of willen betalen, dan is het zeker niet onredelijk dat het kind daar zelf voor betaalt."
Recht om te studeren
"De allerbelangrijkste boodschap in deze les is dat kinderen het recht hebben om verder te studeren en hun ouders daarvoor moeten betalen", benadrukt professor Ingrid Boone. "Maar er zijn toch ook wel beperkingen en voorwaarden. De studies moeten normaal verlopen, en het moet gedaan zijn als het kind is afgestudeerd. Het is niet de bedoeling dat ze de 'eeuwige student' uithangen zonder daarvoor enige inspanning te doen."