Biologe Hetty Helsmoortel: "Een vaccin ontwikkelen op 1 jaar tijd is gigantisch, normaal duurt het 10 jaar of meer"
ma 27 jul. - 3:00
"Zo'n test op mensen verloopt in een drietal fasen. Nu zijn ze aan de eerste fase begonnen, waarin de veiligheid van zo'n vaccin bekeken wordt. Wat doet dat vaccin met ons immuunsysteem?", legt Hetty Helsmoortel uit. "In de tweede fase wordt dat vaccin op een grotere groep mensen getest en pas in een derde fase gaat men in een nog grotere groep mensen de helft een vaccin toedienen en de andere helft een placebo. En dan wordt er gekeken of het vaccin effectief beschermt tegen het coronavirus."
Er worden dus eerst gezonde mensen ziek gemaakt om de werking van het vaccin te testen. "De testpersonen moeten effectief besmet worden om te zien of het uiteindelijk werkt. Het coronavirus bewust toedienen, is iets wat ethisch niet verantwoord is. Het is een ziekte waar nog geen medicijn voor is. Het is dus wachten op de resultaten van de derde fase."
"Experts voorspellen toch dat er tegen 2021 een vaccin zal zijn"
Kunnen we een vaccin snel verwachten? "Er kan nog heel wat mis lopen in dat proces. Experts voorspellen toch dat er tegen 2021 een vaccin zal zijn. Of het voorjaar of najaar zal zijn, is koffiedik kijken. Normaal gezien duurt de ontwikkeling van een vaccin 10 jaar of meer. Dat we dit klaar spelen op 1 jaar tijd is gigantisch."
Wie het vaccin als eerste krijgt toegediend eens het er is, blijft ook een belangrijke vraag. "De prioriteit zal gaan naar mensen in de risicogroepen: 65-plussers, mensen met een zwakke gezondheid en gezondheidswerkers zoals artsen en verpleegkundigen." besluit Hetty Helsmoortel.