Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Boodschappenlijstje van 5 mei: aardbeien, coeur de boeuf & oosterscheldekreeft

do 4 apr. - 9:45

In het boodschappenlijstje vind je wat er nu volop vers, voordelig en voorradig is. Goed om in het achterhoofd te houden wanneer je naar de winkel gaat.

Fruit: Aardbeien

De aanvoer van Belgische aardbeien is hoog, net zoals de kwaliteit. Het ideale moment dus om ze in huis te halen. Hier zijn enkele tips hoe je ze best koopt en bewaart:

  • Let er in de winkel op dat de aardbeien stevig zijn, een felrode kleur hebben én lekker ruiken
  • Controleer de aardbeien op rotte vlekjes want één rot vlekje tast snel andere aardbeien aan. Kijk ook eens door het bakje of er geen beschimmelde exemplaren inzitten
  • De versheid herken je aan het kroontje. Die moet volledig aan de vrucht vast zitten en een frisgroen kleurtje hebben
  • Kies voor goed rijpe exemplaren want aardbeien rijpen niet verder nadat ze geplukt zijn
  • Bewaar ze in een afgeschermd kommetje in de frigo en haal ze er een uurtje op voorhand uit, zo komen ze op smaak
  • Spoel ze kort af onder de kraan en verwijder het kroontje pas nadien. Anders absorberen ze heel wat water en komt dat hun smaak niet ten goede

Groente: Coeur de boeuf

De coeur de boeuf of vleestomaat van eigen bodem is volop beschikbaar. Met zijn meerhokkige structuur en ribbeltjes is hij een buitenbeentje onder de tomaten. De tomaat is niet zo waterig als een andere tomaat en is stevig. Hierdoor is hij ideaal om in fijne plakjes te snijden en te serveren als carpaccio. 

Een tomaat bewaar je buiten de frigo, anders gaat zijn smaak volledig verloren. Leg ze niet samen in een schaal met aubergines of komkommers. Bij het rijpen geven tomaten ethyleen af, een stof waardoor bepaalde andere groentesoorten eerder bederven. 

Vis: Oosterscheldekreeft

Het seizoen van de Oosterscheldekreeft start in maart en loopt tot ongeveer half juli. Het kan wel zijn dat je eind juli nog altijd Oosterscheldekreeft vindt omdat de vangst gebunkerd wordt. Langs de andere kant kan het ook zijn dat de voorraad voor het eind van het seizoen al uitgeput is. De vangst is ook beperkt met als doel de soort niet uit te putten.

Het is een duur product, de prijs ligt een stuk hoger dan de Canadese kreeft. Die wordt het hele jaar door gevangen en is altijd in voorraad, bij de Oosterscheldekreeft ligt dat anders.

Hij is op z'n duurst bij de start van het seizoen maar dan is hij ook het lekkerst. De kreeft is dan nog vers en zit nog niet in gevangenschap. Eens ze in gevangenschap zitten, eten ze minder en dat merk je ook aan de smaak.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet