Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 middag in west-vlaanderen

Boot van Brel heeft staal van vernietigde WTC-torens

wo 11 sep. - 2:26

Een stuk staal van het World Trade Center uit New York is ingepast in de Askoy II, het jacht waarmee zanger Jacques Brel zeilde tijdens zijn laatste levensjaren. Blankenbergenaar Piet Wittevrongel maakt dat bekend op een symbolische datum. De aanslag op het World Trade Center is vandaag precies 18 jaar geleden.
© foto Piet Wittevrongel

Piet Wittevrongel ging dat stuk staal vragen aan de overheid in New York. De naam Brel roept daar nog iets op, omdat eind de jaren zestig in New York de musical liep "Jacques Brel is alive and well and living in Paris". In de musical werden liedjes van hem gezongen, in het Engels vertaald. Zo maakte het Engelstalige publiek kennis met het werk van Brel. 

Geen oorlogsboot

Piet en Staf Wittevrongel zijn al jaren bezig met het restaureren van de Askoy. De interesse van Piet Wittevrongel voor staal van het World Trade Center werd gewekt, toen hij in de Verenigde Staten las dat staal van de vernietigde WTC-torens werd gebruikt om in te werken in "The New Yorker", een oorlogsboot. Pacifist Wittevrongel dacht: iets dat vernietigd is door geweld, zal men nu opnieuw gebruiken voor geweld. Hij was verontwaardigd en dacht: dit kan beter. Na veel moeite kreeg ook hij een stuk staal te pakken. Het is vandaag ingepast in de hoofdcabine van de Askoy.

Ons project is een project van hoop.

— Restaurateur Piet Wittevrongel

In de geest van Brel

"Ons project is een project van hoop", zegt Piet Wittevrongel. "De ondertitel is "Rêver un impossible rêve" of "droom de onmogelijke droom". We willen het gedachtegoed van Brel doorgeven aan de volgende generaties. We willen iets dat door geweld is vernietigd geweest, ombouwen naar vrede." De restauratie van Askoy II is voor tachtig procent af. Het jacht zal volgend jaar te water worden gelaten. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet