Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Boskap zorgt voor onvrede in Sint-Maria-Oudenhove

wo 20 nov. - 3:00

In Sint-Maria-Oudenhove zorgt de plotse kap van het Ravottersbos voor onvrede. Het bos is niet groot, maar heeft voor veel mensen in de buurt een emotionele waarde. Ze speelden er als kind, of gaan er graag wandelen of fietsen.
© Bron: Radio 2

Het Ravottersbos ligt op de hoek van de Vossenholstraat en de Kloosterbosstraat in Sint-Maria-Oudenhove, een klein dorpje in de buurt van Zottegem. Het is een klein bos, ruim honderd bomen staan er. Maar het heeft voor de buurt een grote emotionele waarde. Veel mensen speelden er als kind, het is ook populair bij fietsers en mountainbikers. En ook de kinderen van het plaatselijke schooltje gaan er graag naartoe.

Protest

Maar aan dat mooie verhaal komt een einde. Want de privé-eigenaar wil alle bomen rooien. Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje via de sociale media. En er kwam dan ook protest op gang. De kinderen van basisschool De groene Poort hielden woensdagmorgen een protestactie. Alexander Janssens is één van de trekkers van het protest. "Wij wisten hier op voorhand niets van. We willen alles doen om het kappen van de bomen tegen te houden. Temeer daar het een waardevol oud beukenbos is. We begrijpen niet dat hiervoor een vergunning is afgeleverd."

 

actievoerders basisschool de groene poort

actievoerders basisschool de groene poort

Nuance

Het Agentschap Natuur en Bos begrijpt de onvrede, maar nuanceert. Woordvoerster Marie-Laure Van Wanseele: "In dit specifieke geval gaat het niet om ontbossing. Want de gekapte bomen worden vervangen door nieuwe exemplaren. Voor deze ingreep is er dan ook geen vergunning nodig, alleen een kapmachtiging. Daarvoor is er vooraf geen openbaar onderzoek nodig. Het is dus, juridische beschouwd, logisch dat de buurt niet op voorhand op de hoogte was."

Voorwaarden

Natuur en Bos kan ook voorwaarden opleggen. "Dat hebben we ook gedaan", zegt Van Wanseele. "We hebben twee voorwaarden opgelegd. Enerzijds moet het kappen in twee fasen gebeuren. Na het kappen van de eerste helft moeten nieuwe bomen worden aangeplant. Pas nadien kan de tweede helft worden gerooid. De nieuwe bomen moeten er binnen het jaar staan. Anderzijds hebben we ook geëist dat de nieuwe bomen waardevol moeten zijn. Dat wil zeggen dat er zeker al géén populieren in de plaats komen."  

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet