Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Bouwperikelen: Hoe los ik die op?

vr 15 sep. - 6:06

Bouwen en verbouwen kan voor de nodige kopzorgen zorgen. Aannemers die niet op tijd klaar zijn, die hun werk maar half afwerken of die fouten maken. Hoe los ik die problemen op?

Als je een contract ondertekent met een aannemer is hij uiteraard verplicht om de afspraken na te komen. Je mag ook verwachten die hij of zij dat doet volgens de regels van de kunst, dus dat hij als vakman handelt. 

Probeer daarom voldoende informatie in je contract te zetten zoals wat je van hem verwacht en de tijd die hij krijgt om de werken af te ronden. Dat laatste is uiteraard heel belangrijk als je met een opeenvolging van verschillende aannemers zit.

Maar toch loopt het niet altijd zoals afgesproken en duiken er problemen op. Praten met elkaar is dan de beste manier om er uit te komen maar dat lukt niet altijd.

 

Speaking terms

Als je nog door dezelfde deur kan met je aannemer en afspraken kan maken met hem om tot een oplossing te komen stel je best een dading op. Dat is een contract dat beide partijen opstellen na een geschil met daarin de afspraken over hoe je de problemen gaat oplossen. Daarin kan staan dat de aannemer beseft dat hij een fout heeft gemaakt en met een compensatie over de brug komt. Of bijvoorbeeld de problemen die zich stellen toch nog komt in orde brengen. 

Maar spreken lukt niet meer altijd....

 

No speaking terms

Als het water tussen beide partijen echt te diep is is er vaak nood aan een neutrale derde, een technisch deskundige die gaat beslissen wie (on)gelijk heeft in het verhaal. Dat kan op de klassieke manier via de rechtbank maar ook via de Verzoeningscommissie Bouw. Een geschillencommissie die speciaal is opgericht om technische bouwgeschillen af te handelen. Waar een rechtbank een duur en lang proces kan worden probeert de Verzoeningscommissie het sneller en goedkoper te doen. Of om het heel concreet te maken: Stap je naar de rechtbank dan spreek je al snel over enkele duizenden euro's, bij de Verzoeningscommissie kan je voor enkele honderden euro's je geschil al opgelost zien. Al blijven dergelijke bedragen natuurlijk afhankelijk van zaak tot zaak.

 

Maak voordien de nodige afspraken!

Naar de Verzoeningscommissie Bouw kan je wel niet op eigen houtje stappen, daarvoor moet ook de aannemer zijn goedkeuring geven. Zet daarom in je oorspronkelijke contract dat je met je aannemer maakt een bevoegdheidsbeding, een clausule waarin je stelt dat bij geschillen de Verzoeningscommissie tussenbeide moet komen en niet de rechtbank.

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet