Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Brand in het Openluchtmuseum Bokrijk

wo 30 apr. - 9:42

Vanochtend is er brand ontstaan in het Openluchtmuseum van Bokrijk.

Vanochtend is er brand ontstaan in het Openluchtmuseum van Bokrijk. Het snelle optreden van domeinpolitie en brandweerkorpsen van Hasselt en Genk heeft niet kunnen verhinderen dat een geklasseerd woonhuis met schuur uit Houthalen-Kwalaak volledig is afgebrand. Het aanpalend bakhuis en alle omliggende historische gebouwen bleven gelukkig gevrijwaard.

Historische huis van Houthalen-Kwalaak
De Langgevelhoeve afkomstig uit Houthalen-Kwalaak werd gebouwd omstreeks 1830 door Jan Cuppens. Daarna woonden er Antoon Rekkers en zijn echtgenote Virginie Melotte. De laatste bewoner is de heer Alexander Moons-Virginie Wendelen, wiens initialen boven de staldeur waren aangebracht . Zij woonden met hun drie kinderen in het huis tot in 1938. Vanaf 1938 was het huis onbewoond.
De hoeve werd in 1953 overgebracht naar Bokrijk en was daarmee het tweede (!) gebouw dat in het nog prille Openluchtmuseum werd opgebouwd.Het huis werd ingericht zoals het eruit zag voor 1919.
Het betreft een langgevelhoeve volgens een speciaal grondplan. In het huis stond een draaipaal die uniek was waardoor de boer makkelijk de ketel boven de haard kon bedienen voor het voederen van zijn dieren.
Het langgeveltype komt voor in de Vlaamse Kempen en in het centrale deel van Nederland onder de grote rivieren. Het buitenaanzicht is bijna overal identiek: een langwerpig grondplan in drie beuken en een groot dak overstek.

Openluchtmuseum opent op woensdag 30 april en de volgende dagen gewoon haar deuren
Aangezien er geen enkel gevaar meer bestaat voor de bezoekers, opent het Openluchtmuseum vandaag gewoon haar deuren. Dit incident veroorzaakt immers geen hinder voor de werking van het museum.
Ook de Plantendag - Radio2 Tuindag op donderdag 1 mei kan doorgaan zoals gepland.

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet