Brandblusser in huis? "Plaats die nooit in de keuken"
do 11 jul. - 7:19

Laten we hopen dat het jou nooit overkomt: brand in huis. Maar mocht het toch gebeuren, dan ben je maar beter voorbereid.
"Niet elke brandblusser is daarom de juiste brandblusser voor jouw situatie", zegt brandweerman Alain Habils bij De Inspecteur: “In de brandblusser van Makro zit bijvoorbeeld te weinig bluspoeder. 1 kg poeder is een heel beperkte hoeveelheid als je thuis zelf een brand te lijf wil gaan. De kans is groot dat het toestel in één puf leeg is, en dan moet je al heel goed weten hoe je een brand moet blussen. Blussen vergt toch wel wat training, en daar komt nog de paniek van het moment bovenop."
Size matters dus, of toch zeker bij brandblussers: "Als je een brandblusser koopt met poeder, koop dan best eentje met een inhoud van minimaal 3 kg. Of nog beter: met 6 kg poeder.”
Met poeder of met schuim?
Een brandblusser is verplicht in je auto, maar niet in je huis. Toch is het een goed idee om er een in huis te halen.
Er bestaan twee soorten brandblussers: met poeder of met schuim. Alain Habils: “Een schuimblusser is duurder, maar als je het financieel aan kan, koop je toch beter een blusser met schuim. Wanneer je een poederblusser leegspuit, zal je veel meer nevenschade hebben dan bij een schuimblusser. Poeder veroorzaakt een wolk van stof dat zich overal tussen nestelt. Je hebt er enorm veel poetswerk mee en je kan er ook schade mee veroorzaken. De brandweer raadt bij jou thuis dus eerder een schuimblusser aan. Maar uiteraard werkt een poederblusser even goed”, zegt Habils.
De prijzen van brandblussers lopen sterk uiteen. Vergelijk eerst een aantal modellen met elkaar vooraleer je er één koopt.
Een brandblusser in je keuken? Geen goed plan.
Denk ook goed na waar je die brandblusser plaatst in je huis. “Je zet hem beter niet op een plaats waar je veel brand verwacht, zoals in de keuken. De kans is groot dat wanneer er brand uitbreekt, je niet aan het blustoestel raakt.“
Waar zet je hem dan wel? “Plaats hem best in de omgeving van de uitgang, of op je vluchtroute naar buiten", zegt Habils. "Het is ontzettend belangrijk dat je daar op voorhand over nadenkt. Er wordt veel gesproken over rookdetectors en brandblussers, maar je vluchtroute is minstens even belangrijk”, zegt Habils.
Praat met je kinderen over een mogelijk evacuatieplan.
Een brand bestrijden of vluchten lijkt evident, maar is dat niet. “Probeer je in te beelden dat je rookdetector afgaat terwijl je in je kamer bent. Je wil je kamer verlaten, maar dat niet kan omdat er te veel rook is. Dan moet je al een plan hebben.”
Denk dus na over hoe je de kamer zal verlaten, of hoe de kinderen hun kamer zullen verlaten. “Het is ook goed dat je je kinderen vertelt wat zij moeten doen wanneer er brand of rook is in de gang. Er zijn verschillende mogelijkheden: doeken onderaan de deur leggen, vensters openen, vluchten via een plat dak... Denk op voorhand al eens na over een evacuatieplan. En als je niet weet hoe zo’n blusser juist werkt, lees dan zeker al eens de handleiding", zegt Habils.
Op de grond of in de hoogte?
Zet je blusmiddelen zoals een brandblusser of branddeken best op de grond ? Of hang je ze beter in de hoogte? “Voor bedrijven zijn er specifieke regels, maar voor thuis is de regel simpel: plaats het ergens waar je makkelijk bij kan. Meestal is dat op schouder- of armhoogte. Het is niet de bedoeling dat je nog je inboedel moet beginnen te verplaatsen.”
We geven ook altijd het advies om slechts één bluspoging te ondernemen. Tenminste als je dat veilig kan doen. Daarna ga je meteen naar buiten. En alsjeblieft: ga nooit meer terug naar binnen. Het enige nuttige dat je nog kan doen, is de buitendeur dichtdoen om de schade te beperken.”
Een brandblusser: twee houdbaarheidsdata
“Een brandblusser heeft ook een houdbaarheidsdatum. Twee zelfs. Eén datum staat op het etiket, dat is de houdbaarheid van het poeder binnenin. De andere is gegraveerd op de blusser, dat is de datum voor het toestel zelf. Dat staat los van de inhoud.”
Controleer niet alleen de houdbaarheidsdatum van het poeder, maar ook die van de brandblusser zelf.
Een blusser of een deken?
Een branddeken is zeker zinvol. Maar stel dat je het niet in huis hebt en je frietketel schiet in brand? "Dan kan je ook een gewone doek of dweil nat maken, goed uitwringen en die over de brand leggen", zegt Habils. "Een branddeken is nog efficiënter. Maar ook hier weer de gouden regel: leg het niet in de buurt van je vuren, anders kun je bij brand misschien niet bij”, zegt Habils.
In Vlaanderen is een rookmelder verplicht op elke verdieping van je woning, brandblussers zijn niet verplicht. "Maar ik raad aan om beneden een branddeken te leggen en brandblussers op de andere verdiepingen", zegt de brandweerman.
Wat met een autobrand?
In de auto raadt de brandweer een poederblusser aan. “Die zit ook standaard in iedere auto", zegt Habils. "Als je motor brandt of begint te branden, zie je niet altijd exact waar onder de motorkap precies de brand zit. Dan heb je voordeel bij een poederblusser: als je die leegspuit onder je motorkap, verspreidt het poeder zich overal. Dat heeft dus meer effect heeft dan een schuimblusser, want die blust alleen op de plek waarop je richt." Als je een auto blust, let dan op voor het verkeer rondom jou. Je wil niet tijdens het blussen aangereden worden.
Rookmelder
Wil je een rookmelder kopen? Let dan zeker op het CE-keurmerk. Dat geeft aan dat een product volgens de fabrikant aan alle EU-eisen voldoet qua veiligheid, gezondheid en milieubescherming. Koop hem dus niet op Chinese websites. Hetzelfde geldt ook voor brandblussers: "Die koop je best in een speciaalzaak of een doe-het-zelfzaak".
Wil je meer goede raad? Vraag gratis brandpreventieadvies aan! De hulpverleningszone van jouw gemeente geeft je er met plezier meer informatie over.