Brandweer moet wespennest verwijderen in Bilzen
vr 22 feb. - 1:57

De brandweer van de zone Oost-Limburg moet uitrukken om een wespennest te verwijderen. Dat is uitzonderlijk, zo vroeg op het jaar. “In de biologie is alles mogelijk,” zegt insectenkenner Peter Berx. “We hebben niet zo’n strenge winter gehad. Dus het is zeker niet onmogelijk dat het voorkomt.”
Oude nesten overleven de winter
Ook andere brandweerkorpsen kregen de laatste dagen oproepen over wespennesten. Vaak gaat het dan ook over oude nesten. “Een wespennest heeft een cyclus van één jaar,” legt Berx uit. “In het voorjaar komt een koningin uit haar winterslaap en bouwt een nest. Dat nest is op zijn hoogtepunt in de zomer. In de herfst, bij de eerste vrieskou, gaan die nesten kapot.” Maar het is best mogelijk dat zo’n nest de winter doorkomt. “Dat kan, als het tot vrij laat in het najaar warm blijft en er geen strenge winter is geweest," zegt hij.
Afhankelijk van de grootte van het nest, kan je zeggen of het om een oude of een nieuwe gaat. “Het kan ook zijn dat een koningin vroeger uit winterslaap is gekomen,” zegt Berx. “Ze is dan al heel vroeg begonnen met een nest te bouwen. Dan gaat het om heel kleine nesten.”
Veel insecten kunnen tegen lage temperaturen
In het Antwerpse Brecht zijn de eerste adders ook al gesignaleerd. Maar ook muggen lijken de winter te overleven. “Het is toch wel een misvatting dat een strenge winter veel insecten zou doden,” zegt Berx. “Er zijn heel wat insecten in onze contreien die tegen lage temperaturen kunnen. Muggen kunnen perfect ergens overwinteren en zodra het iets warmer wordt terug opduiken. Dat is zeker niet ongewoon.”
Het is wel eerder ongewoon dat insecten, maar ook adders, tot laat in het najaar actief blijven en vroeg in het voorjaar weer opduiken. “Ook teken zouden nu al actief kunnen zijn,” zegt Berx. “Zeker als het warme weer blijft aanhouden.”